RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Wat te doen als je wild aanrijdt? 'Liever een auto achterop, dan een hert voorop'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Dit jaar zijn er al veel meer aanrijdingen met wild dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit komt onder andere door hardrijders, maar ook door de droogte. Hierdoor moeten de dieren verder lopen om voedsel te vinden. Maar wat moet je doen als je een ree, wild zwijn of das aanrijdt?

Tot en met 16 augustus zijn er 3746 aanrijdingen met wild geweest. In 2018 waren dat er over het hele jaar 4840, blijkt uit cijfers van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). De stichting denkt zelfs dat dit aantal nog hoger ligt, omdat er maar van een paar provincies cijfers bij worden gehouden.

'Ik zag hem niet aankomen'

Remco van Wanrooij reed afgelopen donderdag een ree aan, toen hij op weg was naar zijn werk. "Ik reed om vijf uur 's ochtends over een weg waar je 100 kilometer per uur mag. Het was nog best wel donker en ineens schoot de ree vanuit een weiland de weg op. Ik had hem totaal niet aan zien komen."

Remmen kon Remco niet meer. "Ik keek hem recht in de ogen aan en wist: ik ga je volle bak raken." De ree was opslag dood en belandde zo'n 100 meter verderop langs de weg. Remco had aanzienlijke schade. "De hele voorbumper is aan gort, de motorkap is naar binnen geklapt en de lampen hingen los."

Zelf kwam hij met de schrik vrij. "Je denk vooral: kut, ik ga je doodrijden." Na de aanrijding belde Remco de dierenambulance, maar die kan niks doen met dode dieren. Hij heeft de politie gebeld en in overleg met de provincie is de ree weggehaald.

"Ik heb voor 1500 euro schade, maar ik ben gelukkig verzekerd. Als je er niet voor verzekerd heb, dan kun je niemand aansprakelijk stellen."

'Pas je snelheid aan'

Mireille van der Vliet is rijangst instructrice en heeft zelf als automobilist een hert recht in de ogen gekeken. "Ik kon net op tijd remmen. En dat is ook meteen mijn belangrijkste tip: pas je snelheid aan", vertelt ze aan Editie NL. "Liever een auto achterop, dan een beest op de motorkap."

Wild is volgens haar erg onvoorspelbaar. "Als ze ergens van schrikken, gaan ze gewoon rennen en dan trekken ze zich nergens wat van aan. Het is daarom belangrijk om als automobilist goed om je heen te kijken. "Kijk niet alleen maar vooruit, maar scan het bos links en rechts ook."

Ook overdag

Mensen hebben volgens de instructrice het idee dat aanrijdingen met wild alleen maar voorkomen in het donker of als het schemert. "Maar overdag kan het zeker ook gebeuren. Al scheelt het overdag wel dat je vaak met meerdere auto's tegelijk rijdt. Dat produceert meer geluid en dan is de kans kleiner dat je er eentje over de weg ziet schieten."

En de impact van wild is enorm. Het gewicht dat vrijkomt op de voorkant van de auto bij een aanrijding met een ree met een snelheid van 60 kilometer per uur, staat gelijk aan het gewicht van een stier: 800 kilo. Bij een wild zwijn is dit 3500 kilo, vergelijkbaar met een volwassen neushoorn. En het gewicht van een edelhert is zelfs te vergelijken met dat van een volwassen olifant: 5000 kilo. 

Bekijk de video hier:

02:50