Direct naar artikelinhoud

Kaczyński haalt keihard uit naar lhbt’ers

Jaroslaw Kaczyński, leider van de Poolse regeringspartij PiS, heeft zondag in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 13 oktober hard uitgehaald naar lhbt’ers.

Jarosalaw Kaczyński was in 2006 en 2007 al premier van Polen.Beeld REUTERS

Hij zei dat Polen zich moet verzetten tegen marsen van homoseksuelen. Het rechtse PiS gebruikt lhbt-rechten als een belangrijk campagnepunt en schildert lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders af als gevaarlijk.

“Dit reizende theater duikt op in verschillende steden om te provoceren en vervolgens zielig te doen,” zei Kaczyński tijdens een campagnebijeenkomst over de marsen. “Wij ondervinden hier schade van en daarom moet het verdwijnen.” Eerder deze maand zei een vooraanstaande Poolse bisschop nog dat het land wordt geteisterd door een ‘regenboogplaag’, refererend naar het symbool van de homobeweging. Kaczyński prees hem daarom.

Vrijheid

Kaczyński zei zondag ook dat de doorgaans katholieke Polen in vrijheid moeten leven en niet onderworpen moeten worden aan ‘alles wat er in het Westen gebeurt’. Volgens hem wordt daar de vrijheid ‘geëlimineerd’. Critici zijn bang dat door zijn uitspraken het geweld tegen homoseksuelen wordt aangewakkerd.

Jarosalaw Kaczyński was in 2006 en 2007 al premier van Polen. Hij is de tweelingbroer van Lech, de in 2010 verongelukte president van het land.