Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkel legt AfD’er uit dat Duitsland geen DDR is

  •  
18-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-08-18 om 12.05.31
'De vraag wie het volk vertegenwoordigt, wie patriot is, daarover verschillen de meningen'
Afgelopen dinsdag legde Angela Merkel, zelf opgegroeid in de DDR, in de Noord-Duitse stad Stralsund een lokale AfD-politicus haar opvatting van vrijheid van meningsuiting en democratie uit. Hieronder de naar het Nederlands vertaalde tekst van de AfD’er die een vraag stelt en het antwoord van Angela Merkel.
“Ik ben Thomas Naulin, ik ben lid van lokale volksvertegenwoordiging (Kreistag) Vorpommern Rügen en van de gemeenteraad in Bergen. Vraag. Vooraf nog even één of twee zinnen en wel, mevrouw Merkel, u heeft ons in de naam van de tolerantie naar een dictatuur geleid, zo zie ik dat. De grondrechten zijn momenteel massief beperkt. Artikel 1 van de Grondwet, de waarde van de mensen is onaantastbaar, zo zou het moeten zijn. Dit recht heb je vandaag de dag in Duitsland echter verspeeld als je er officieel voor uitkomt tot de AfD te behoren of patriot te zijn. Dat wil ik hier openlijk zeggen. Er is momenteel geen sprake van persvrijheid. We hebben een propaganda-pers. De DDR zou bleek wegtrekken als ze dat zou zien. Onze grondrechten, onze vrijheid van meningsuiting als AfD lid is niet gegeven. Dat wil ik hier kort zeggen.”
Angela Merkel: “Allereerst maakt het feit dat u op de voorste rij zit en u door uw vraag niet bedreigd wordt duidelijk dat u dit kunt zeggen. En dat ik vanzelfsprekend op uw vraag antwoord. En dat u door iedere Duitse rechtbank net zo behandeld wordt als iedere andere burger. En dat ik ook niet de indruk heb dat, wanneer ik in het Duitse parlement ben, de AfD-parlementsleden bepaalde belemmeringen zouden hebben om hun mening uiten of aan mijn collega’s uit de andere fracties hun mening te geven. En dat is ook goed zo. Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, namelijk zodra de waarde van andere mensen gevaar loopt. Dat is volgens mij onder ons ook onomstreden. En de vraag wie het volk vertegenwoordigt, wie patriot is, daarover verschillen de meningen. U gelooft dat u dat bent, ik geloof dat ik net zo deel uit maak van het volk en dat is de pluriformiteit van onze samenleving.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.