Zo hoor je om te gaan met rauw vlees en vis in de keuken
Rauw vlees en rauwe vis kunnen nog wel eens voor problemen zorgen omdat ze ziekteverwekkers als salmonella en E. coli kunnen meebrengen. Zó houd je ze buiten de (keuken)deur.
,,Om een voedselinfectie te voorkomen is het belangrijk hygiënisch te werken. Ga je verstandig om met rauw vlees, dan kan je de kans op een voedselinfectie gemakkelijk beperken”, zegt een woordvoerster van het Voedingscentrum.
,,Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen”, meldt de site van het Voedingscentrum.
Ga je verstandig om met rauw vlees, dan kun je de kans op een voedselinfectie gemakkelijk beperken
Vijf stappen
Ook meldt het Voedingscentrum hoe je de kans op ziekmakende bacteriën kunt beperken. Dit proces begint, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, al in de supermarkt. ,,Gebruik een koeltas om vlees en andere bederfelijke producten naar huis te vervoeren. Breng de producten thuis direct op temperatuur”. Voor rauw vlees wordt een koeltemperatuur van 4 graden geadviseerd.
Tijdens de voorbereiding staat hygiëne voorop: was je handen regelmatig nadat ze in contact zijn gekomen met rauwe voedingsmiddelen. Dit geldt ook voor keukengerei als snijplanken en messen. ,,Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis niet meer voor andere producten. Of was het tussendoor af met heet water”, instrueert het Voedingscentrum. Gooi lege verpakkingen van voedsel direct weg en houd rauw voedsel strikt gescheiden.
Temperatuur is het toverwoord tijdens de bereiding van rauwe producten. Voor bewerkt vlees als gehakt geldt: ,,Controleer of het volledig gegaard is voordat je het opeet. Vlees uit één stuk zoals biefstuk kan rosé gegeten worden.”
Na bereiding is het vlees nog twee dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten bakje. Wil je vlees gebruiken dat je hebt ingevroren? Ontdooi het dan in de koelkast zegt het Voedingscentrum. ,,Leg het op een afgedekt bord of schaal en zorg dat er geen druipvocht bij andere producten komt. Kleinere stukken vlees kunnen ontdooid worden in de magnetron op de ontdooistand.”
Praktische tips
Verder geeft het Voedingscentrum nog drie praktische tips om direct toe te passen:
- Zit de snijplank vol groeven? Dan kan hij niet goed meer schoongemaakt worden en is hij aan vervanging toe.
- Gebruik verschillende (kleuren) snijplanken bij voedingsmiddelen: één voor vlees, één voor vis en één voor groenten.
- Plaats producten in de daarvoor bestemde lade in de koelkast. Leg de groente in de groentela.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSalaris
Patrick (25) wil niet meer verdienen: ‘Anders raak ik mijn huurtoeslag en zorgtoeslag kwijt’
-
Koken & eten
Waarschuwing: eten dat buiten de koelkast staat, is nu linke soep
Het is oppassen geblazen met eten dat je op tafel zet bij deze hoge temperaturen. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel, waarschuwt het Voedingscentrum. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Bolkestein hapt naar adem, maar de coassistent en ik horen niets bij de longen
De coassistent van huisarts Rutger Verhoeff heeft het benauwd. Hij hoort bij zijn patiënt met de stethoscoop weinig, terwijl meneer Bolkestein toch echt zichtbaar naar adem hapt. Maar dan ontdekt de huisarts wat er mis is. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
De bekende Britse tv-kok Nigella Lawson heeft de eigenaar van een ouderwets Amsterdams snoepwinkeltje bijzondere feestdagen bezorgd. Lawson promootte het zaakje onlangs al in haar kerstspecial op tv en deze week ook nog bij haar bijna 3 miljoen Instagramvolgers. De eigenaar heeft veel ervaring, maar stond toch te kijken van Lawsons bestelling. De vraag is wel: brak ze de huisregels?
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
-
-
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
Januari is bij uitstek de maand om op dieet te gaan. Gezond eten (en afvallen) staat hoog in de top van goede voornemens. Het carnivorendieet, ketodieet of raw vegan-dieet zijn ongekend populair op TikTok. Deze drie eetpatronen zouden niet alleen helpen bij het afvallen, maar ook je gezondheid een ongekende boost geven. Wat houden deze diëten precies in, en hoe onschuldig zijn ze?
-
Darmbacterie op vlees van supermarktketen Deen
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
-
49
Nu we allemaal snotteren of grieperig zijn: ‘Door eten van kippensoep krijg je extra vitaminen binnen’