Direct naar artikelinhoud
Aanslag Jeruzalem

Abou Jahjah is niet langer columnist voor De Standaard na omstreden uitspraak

Dyab Abou Jahjah.

"By any means necessary! #FreePalestine". Met die post op sociale media verdedigt de Belgisch-Libanese activist Dyab Abou JahJah de aanslag op  een groep Israëlische soldaten in Jeruzalem. De uitspraak schiet in het verkeerde keelgat van onder meer staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en Joods Actueel. Abou Jahjah mag na zijn uitspraken ook niet langer columns schrijven voor De Standaard. 

"Ziek", noemt staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken de uitlating van Dyab Abou Jahjah over de aanslag van gisterenmiddag in Jeruzalem op Twitter. Een Palestijn reed toen met een truck in op een groep Israëlische soldaten. Vier van hen kwamen om, zeker vijftien geraakten gewond. De dader werd door de soldaten doodgeschoten. 

Maar volgens Abou Jahjah mag die aanslag niet gezien worden als een daad van terreur, verduidelijkt de activist en publicist nog in latere Facebook- en Twitterposts. "Een aanslag op soldaten van de bezetter in bezet gebied is geen daad van terrorisme. Het is een daad van verzet. Dat is een erkend recht in het internationaal recht. #FreePalestine".

Twitter bericht wordt geladen...

Op zijn blog verdedigt hij zijn standpunt uitgebreid. "Een ding staat als een paal boven water", schrijft hij, "de chauffeur van de truck was een Palestijn die in bezet gebied leeft en die een groep soldaten aanviel. Los van zijn ideologische voorkeuren en los van zijn lidmaatschap tot een organisatie, heeft iedere Palestijn het recht om zich te verzetten tegen de bezetter. Dat recht is vastgelegd in de Conventie van Genève." Stel dat de dader toch in opdracht van IS handelde, dan zou dat bijzonder jammer zijn, aldus nog  Abou Jahjah, want dat zou betekenen dat IS de Palestijnse strijd wil kapen en besmeuren. 

Twitter bericht wordt geladen...

'Extremist'

Een uitleg die bij Abou Jahjah's tegenstanders hoe dan ook in bijzonder slechte aarde valt. "IS-terreur verheerlijken, als het maar tegen Israël is, is alles goed", aldus Theo Francken. De staatssecretaris ploos ook prompt uit wie de uitspraken van Abou Jahjah wel leuk vond, per post zijn dat overigens enkele honderden sympathisanten, en kwam zo uit bij onder meer PVDA-politicus en Antwerps provincieraadslid Kris Merckx. 

Twitter bericht wordt geladen...

Joods Actueel is op haar website evenmin niet te spreken over de statements van Abou Jahjah. “Dit is Abou Jahjah zoals wij hem al langer kennen, een extremist en aanhanger van terreur die nogmaals zijn ware gelaat toont”, aldus Michael Freilich van Joods Actueel. De Joodse gemeenschap vreest dat de goedkeuring van aanslagen op Israëli's de kans verhoogt dat er ook bij ons nieuwe aanslagen zullen plaatsvinden.  

De krant De Standaard, waar Abou Jahjah de laatste drie jaar een wekelijkse column had, neemt na de statements per direct afscheid van haar columnist. "Hij keurt Palestijns verzet ‘met alle noodzakelijke middelen’ goed. Daarmee plaatst hij zich buiten de grenzen van het publieke debat dat De Standaard op haar eigen platformen wil voeren", aldus hoofdredacteur Karel Verhoeven.