Beeld ter illustratie
Volledig scherm
Beeld ter illustratie © anp

Journalisten ongerust over wetsontwerp over onthullen van staatsgeheimen

De Vlaamse (VVJ) en de federale (AVBB) verenigingen van beroepsjournalisten zijn ongerust over een wetsontwerp dat de onthulling van 'geclassificeerde overheidsinformatie' heel wat ruimer wil bestraffen. Het wetsontwerp legt een loodzware hypotheek op journalisten en klokkenluiders en vormt een grote bedreiging voor de journalistiek, aldus de VVJ op haar website. 

4 reacties

  • piet devlieger

    5 jaar geleden
    De grootste bedreiging voor de journalistiek is het verspreiden van halve waarheden, tendentieuze commentaren, sensatie zoekeri en nepnieuws van anderen overnemen zonder de bronnen te checken en te dubbelchecken. En dat maakt de journalistiek meer en meer ongeloofwaardig waardoor de lezers en luisteraars afhaken en het echte nieuws elders gaan zoeken. Integriteit, eerlijkheid, waarheid, onafhankelijkheid en ethiek is vaak nog maar moeilijk te vinden.
  • Etienne Callebout

    5 jaar geleden
    En het kalergiplan zal en moet uitgevoerd worden door Europa en de lidstaten ervan . Leve de democratie .
  • geert vingerhoets

    5 jaar geleden
    zulke maatregelen waren te verwachten minister Reynders neemt wraak tegen de journalisten die bekend hebben gemaakt dat hij de centen van Gadafi heeft vrijgegeven maar waarom en waar ze heen zijn weten we nog altijd niet
  • Fredien Vandervekens

    5 jaar geleden
    Aan de "politiek correcte" journalistenverenigingen, geldt de "vrijheid van mening" eveneens voor pakweg, 't Pallieterke, Sceptr, Doorbraak en andere "meningen" dan "correct om den brode" schrijverij ? Akkoord met jullie "vrees", dus … ophouden met "rechtse" framing van niet-mainstream pers. En "slinkse onthullingen". Een lezer zonder schaapjes-allures.