‘Stopzetten uitkering Turken geen discriminatie’

Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

De gemeenten Venlo en Venray hebben zich niet schuldig gemaakt aan discriminatie door de bijstandsuitkering stop te zetten van Turken die vermogen hebben verzwegen.

Peter Heesen

Tot dat oordeel komt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland op het gebied van sociale zekerheid. Wethouder Alexander Vervoort van Venlo is blij met de uitspraak. „Die sterkt ons in de gekozen aanpak.”

Venlo en Venray deden de afgelopen jaren onderzoek naar bijstandsontvangers met de Turkse nationaliteit. Bekeken werd of ze verzwegen vermogen hadden in het land van herkomst, zoals grond en gebouwen. Als dat vermogen te hoog is, hebben ze geen recht op een uitkering.

1,2 miljoen euro

Bij 29 mensen bleek dat het geval. Zij hadden gezamenlijk voor 1,2 miljoen euro aan onroerend goed niet gemeld. De uitkering werd gestaakt. Het geld dat ten onrechte was ontvangen, werd teruggevorderd. Een groep van twintig bijstandsontvangers ging in beroep tegen het besluit, maar ving eerst bot bij de rechtbank in Roermond en nu ook bij de Centrale Raad van Beroep.

Hun belangrijkste argument was dat de gemeenten zich bezondigen aan discriminatie. Venlo en Venray zouden het enkel gemunt hebben op inwoners van Turkse afkomst. Om die reden waren andere gemeenten eerder op de vingers getikt.

Alle bijstandsgerechtigden

In dit geval stelde de hoogste rechter Venlo en Venray echter in het gelijk. Zij konden bewijzen dat ook onderzoek naar verzwegen vermogen was en wordt gedaan bij inwoners met de Nederlandse, Duitse, Spaanse, Poolse, Marokkaanse en Belgische nationaliteit. De Centrale Raad van Beroep concludeerde dat ‘een gefaseerd en doorlopend onderzoek naar vermogen van alle bijstandsgerechtigden in Venlo en Venray’ plaatsvindt.

De klacht dat de gemeenten met het onderzoek een onaanvaardbare inbreuk op hun privéleven maakten, vond evenmin gehoor bij de Centrale Raad van Beroep.

Meest gelezen

Venlo