Boris Johnson wil 20.000 extra agenten op straat

© REUTERS

De Britse premier Boris Johnson wil 20.000 extra politieagenten de straat opsturen ‘om misdaad hard aan te pakken’. Dat schreef hij zondag in een vrije tribune in de Mail on Sunday.

Belga

Op het bericht in de krant volgde nog een videoboodschap op Twitter waarin Johnson beloofde om de bevoegdheden van de politie - inzake het op straat aanhouden van mensen - uit te breiden. Daarnaast zal hij 2,5 miljoen pond investeren voor 10.000 extra plaatsen in de Britse gevangenissen.

‘We moeten misdaad hard aanpakken, dat betekent: criminelen hard aanpakken’, schreef Johnson. Op Twitter klonk het: ‘mijn job is jullie straten veiliger te maken’.

De nieuwe bevoegdheden voor agenten worden nu al getest, en zouden voor nog eens 8.000 extra agenten in Engeland en Wales gelden. Zij zullen niet langer de toestemming nodig hebben van een hogergeplaatste agent om verdachten tegen te houden en te fouilleren.

Oppositiepartij Labour toont zich niet opgezet met Johnsons plannen. ‘Deze bevoegdheden uitbreiden garandeert onrust, en geen inperking van het geweld’, zei Labour-parlementslid Diane Abbott.

Verkiezingscampagne

Groot-Brittannië werd de voorbije jaren opgeschrikt door meerdere mesaanvallen. Enkele dagen geleden raakte een Londense politieagent nog zwaargewond bij een aanval met een machete. Volgens de Mail heeft Johnson zijn adviseurs vrijdag gezegd dat zijn regering afgerekend zal worden op hoe ze de crisis van de mesaanvallen aanpakt. Zijn strenge aanpak van criminaliteit zal in een volgende - eventueel vervroegde - verkiezingscampagne centraal moeten staan, aldus Johnson nog volgens de krant.