Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoord-Korea

Noord-Korea waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog als de VS middellange-afstandsraketten plaatsen in Azië

Nu het INF-verdrag is opgezegd, willen de Verenigde Staten middellangeafstandsraketten in Azië plaatsen om tegenwicht te bieden aan China. Niet alleen Bejing is boos, maar nu ook Pyongyang. De Noord-Koreaanse staatsmedia waarschuwen voor een escalerende wapenwedloop en een ‘nieuwe Koude Oorlog’.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (l) kijkt naar het testen van een nieuw wapensysteem.Beeld AP

De Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, zei eerder deze maand van plan te zijn middellangeafstandsraketten in Azië te willen plaatsen. Het liefste doet hij dat ‘binnen enkele maanden’. Esper zei dit exact een dag nadat het INF-akkoord was gesneuveld. Dat verdrag, dat in 1987 tussen de VS en Rusland was gesloten, verbood voorheen het plaatsen van raketten met een bereik tussen de 500 en 5.500 kilometer. Het akkoord was in het leven geroepen om een einde te maken aan de wapenwedloop van de Koude Oorlog.

Maar als de VS middellangeafstandsraketten in Zuid-Korea plaatst, zou dat echter zomaar eens een nieuwe Koude Oorlog kunnen ontketenen. Die boodschap verkondigden de Noord-Koreaanse staatsmedia woensdag. Het plan van Esper wordt een ‘roekeloze daad’ genoemd. Het zal volgens Noord-Korea de regionale spanningen laten escaleren en een ‘wapenwedloop in het Verre Oosten veroorzaken’. Eerder sprak China zich ook al uit tegen het Amerikaanse voornemen en dreigde het met ‘tegenmaatregelen’.

Volgens Esper zijn de raketten hard nodig om weerwoord te kunnen bieden aan China. Dat land maakte nooit deel uit van het INF-verdrag, en kon dus de afgelopen decennia ongehinderd zijn eigen raketten produceren. ‘Tachtig procent van het Chinese arsenaal bestaat uit middellangeafstandsraketten, dus het zal ze niet verrassen dat wij een soortgelijke capaciteit willen hebben’, aldus Esper. De Amerikaanse raketten zouden mogelijk ook in Australië, Japan of Guam kunnen worden geplaatst.

Ondanks de opmerkingen van Esper blijft het onduidelijk hoe serieus de Verenigde Staten zijn met het doorzetten van het plan op korte termijn. Andere Amerikaanse hooggeplaatste ambtenaren hebben laten weten dat het nog jaren zal duren voor het zover komt. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten is er nog nergens concreet over gesproken. 

Het plaatsen van de wapens zal in ieder geval de nucleaire onderhandelingen met Noord-Korea bemoeilijken. Die dreigen de laatste tijd sowieso al te verzanden. Noord-Korea maakte zich boos over de ontwikkelingen bij zijn zuiderburen. Daar voerden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen gezamenlijke oefeningen uit, en versterkte de Verenigde Staten de aanwezige luchtdoelraketten op het schiereiland. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voerde ‘ter waarschuwing’ meerdere rakettesten uit.

De Amerikaanse president Trump stelde van zijn kant dat er weinig reden tot zorg is. ‘Kim heeft een grootse en prachtige visie voor zijn land, en alleen de Verenigde Staten, met mij als president, kunnen die visie verwezenlijken', aldus de president op Twitter. ‘Hij wil zijn vriend, president Trump, niet teleurstellen!’. 

Noord-Korea lanceert net zo lang raketten tot het weer aandacht van Washington krijgt

Noord-Korea heeft begin deze maand twee korteafstandsraketten gelanceerd uit protest tegen gezamenlijke legeroefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die deze week zijn begonnen. Het was de vierde keer in twee weken tijd dat het Noord-Koreaanse regime met wapengekletter om aandacht vroeg.

Noord-Korea heeft de afgelopen jaren bijna twee miljard euro binnengehaald voor zijn wapenprogramma, waaronder de productie van kernwapens, met cyberaanvallen op buitenlandse banken en handelsbeurzen voor cryptovaluta.

Mark Esper (l), de Amerikaanse minister van DefensieBeeld Getty Images