Fries houdt klimaatspeech op festival Sziget: "Investeren in treinnetwerk"

Voor 50.000 bezoekers van het festival Sziget in het Hongaarse Boedapest heeft de 25-jarige Leeuwarder Milan van der Meulen een speech gehouden over het klimaat en de toekomst van de wereld. "We willen voornamelijk iets vertellen over de oplossingen die er zijn", vertelt hij.
Sziget
Van der Meulen speechte samen met Rosa Anders, een meisje van 15 jaar. Ze hebben allebei trainingen gevolgd bij Al Gore en zijn verbonden met zijn organisatie. "We hebben besloten om een petitie op te starten vanuit een jongerenbeweging. We willen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie aansporen tot een ambitieuzer klimaatbeleid."
Er wordt veel verteld over hoe slecht het gaat, maar wij willen focussen op de oplossingen.
Milan van der Meulen
In de petitie staan voornamelijk oplossingen. "Er wordt veel verteld over hoe slecht het gaat, maar wij willen focussen op de oplossingen", zegt Van der Meulen. "Er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Zo wordt er nog veel fossiele energie gebruikt, maar er zijn al veel meer andere bronnen, zoals zon en wind. Daarop zouden we kunnen overstappen."
Over die oplossingen hebben Van der Meulen en Rosa Anders het ook gehad op Sziget. "De nieuwe energiebronnen zijn tegenwoordig vaak ook al goedkoper dan fossiele brandstoffen. Dus dan kies je voor een duurzaam alternatief én het raakt je ook niet in de portemonnee. Dan vraag ik me af: waarom doen we dat nog niet?"
Van der Meulen had wel vaker voor grote groepen mensen een toespraak gehouden, maar nog niet eerder voor zóveel. "Dat was voor mij de eerste keer. Het is best een indrukwekkende ervaring. Maar ik moet zeggen: heel veel jongeren waren heel enthousiast. Dat maakt het gemakkelijker om het verhaal te vertellen."
Milan van der Meulen zet zich al sinds 2013. Zo probeert hij met zijn broer zoveel mogelijk mensen en bedrijven te laten overstappen op zonne-energie en is hij direct betrokken bij het Climate Reality Projekt van Al Gore in de Benelux. In 2016 stond Van der Meulen in de top drie van beste jonge ondernemers van Nederland en ook staat hij al drie jaar in de Duurzame Jonge 100. In oktober 2015 was hij gast bij Omrop Fryslân.
Het optreden op Sziget was de aftrap van de petitie. Die petitie is niet alleen van Van der Meulen en Rosa Anders, maar het gaat om de totale jongerenbeweging. "Je ziet het ook in andere Europese landen ontstaan, met grote protestmarsen. Dat moet ook zorgen voor meer ambitie bij de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie." Jongerenbewegingen uit onder andere Duitsland, België en Engeland staan ook achter de petitie.

Treinreizen nu nog duur en onpraktisch

Zelf is Van der Meulen tot zijn spijt met het vliegtuig naar het festival in Hongarije afgereisd. "Ik wilde heel graag met de trein gaan maar dan kom je erachter hoe slecht dat geregeld is. Met de trein zou ik 16 uur onderweg zijn en had ik zes overstappen moeten maken. Dat paste niet in mijn agenda, tijdtechnisch kwam dat niet uit." Het was achteraf maar goed ook dat Van der Meulen niet met de trein reisde, want dan had hij het festival niet gehaald: "Toen ik aankwam, bleek dat er heel veel sporen waren uitgevallen."
Oplossingen voor zulke problemen staan daarom ook in de petitie: "Meer investeren in een Europees treinnetwerk. Dan worden juist dit soort verbindingen gemakkelijker én goedkoper dan vliegen. Een vliegticket is nu nog drie keer zo goedkoop als deze reis met de trein. Dan kun je ook niet van mensen verwachten dat ze zomaar overstappen op de trein. Daar moet hard aan gewerkt worden."