Direct naar artikelinhoud
NieuwsSpanningen

China weigert oorlogsschepen VS toegang tot haven Hongkong

Vlak nadat China en de VS hebben laten weten dat gesprekken over hun slepende handelsconflict weer op gang komen, heeft de Chinese regering het verzoek geweigerd van twee Amerikaanse oorlogsschepen om aan te leggen in de haven van Hongkong. 

Een Amerikaans marineschip in de haven van Hongkong in 2013.Beeld Reuters

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De USS Green Bay en de USS Lake Erie zouden ‘in de loop van de komende weken’ in Hongkong aanmeren.

‘De Amerikaanse marine heeft een lange geschiedenis van succesvolle bezoeken aan de haven van Hongkong en we verwachten die te zullen voortzetten. We verwijzen u naar de Chinese overheid voor verdere informatie over de weigering van het aanlegverzoek’, aldus een Amerikaanse woordvoerder.

In 2018 werd een Amerikaans schip geweigerd, toen de VS bondgenoot China uitsloten van een militaire oefening. De uitsluiting volgde op Chinese militaire actie in de  Zuid-Chinese Zee, waar Washington niet over te spreken was.

Volgens Chinese officials spelen de VS en andere buitenlandse mogendheden een rol in de pro-democratische demonstraties die momenteel Hongkong platleggen. De protesten begonnen enkele weken geleden, toen een wet werd aangekondigd die het mogelijk zou maken om mensen uit Hongkong uit te leveren aan China. Burgers protesteren sindsdien tegen Chinese inmenging in Hongkong, dat officieel deel uitmaakt van China, maar een onafhankelijk bestuur heeft. Inmiddels is voor de tweede keer binnen een week de luchthaven gesloten en botsten demonstranten al meerdere malen met de oproerpolitie. De VS ontkennen iets met de protesten te maken te hebben. 

De verhouding tussen de twee economische grootmachten is de laatste tijd erg gespannen, onder meer als gevolg van de bittere handelsstrijd. Daarnaast is er in China ook onvrede over een ontmoeting van een Amerikaanse diplomaat met de activisten in Hongkong. De ontmoeting werd door China bekritiseerd als een ‘ongepaste inmenging’.

Meer over de oplopende spanning tussen de VS en China

Na veertig jaar van toenadering en economische samenwerking is een tijdperk van strategische competitie aangebroken. Is er een nieuwe Koude Oorlog op komst?

China manipuleert de koers van de yuan, zeggen de VS – hoe maak je van je munt een wapen?

China's drie C’s zijn simpel, betoogt columnist Max Pam: controle, controle, controle.