Start van hoofdcontent

112

nl

Politie start onderzoek naar lekken informatie over aanhouding zoon Halsema

14 augustus 2019, 11.28 uur · Aangepast 14 augustus 2019, 12.33 uur

De politie start een integriteitsonderzoek naar het lekken van informatie rondom de aanhouding van de 15-jarige zoon van burgemeester Femke Halsema.

Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Met het onderzoek hoopt de politie te achterhalen welke agent(en) er informatie hebben gelekt naar De Telegraaf. Het onderzoek zal worden verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Amsterdamse politie.

Nepwapen
Vanmorgen berichtte de krant over de aanhouding van de zoon van Halsema. Hij zou een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd. In een brief aan alle Amsterdammers weerspreekt de burgemeester dat. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

Lees ook: Zoon burgemeester aangehouden, Halsema boos over berichtgeving

Dat de zaak 'onder de pet' is gehouden - zoals De Telegraaf schreef - ontkent Halsema. 'Ons werd via de advocaat gemeld dat de zaak mogelijk wat langer zou duren, omdat het OM Amsterdam deze had overgedaan aan het parket Haarlem.'

Beschermen minderjarigen
Ook de politie en het OM zeggen dat er geen sprake is van informatie 'onder de pet' houden. Daarnaast is het in het algemeen zo dat de politie alleen berichten naar buiten brengt over minderjarigen als sprake is van betrokkenheid bij zeer ernstige strafbare feiten, zoals een overval of moord.

In een persbericht haalt de politie hard uit naar de berichtgeving in De Telegraaf: 'Ook internationale kaders schrijven voor dat de jeugdige vanaf het allereerste contact met politie en justitie beschermd moet worden tegen schending van zijn privacy omdat dat - gezien zijn kwetsbare positie - nodeloze stigmatisering op kan leveren. Het persoonlijk belang weegt dan in beginsel zwaarder dan het belang om de maatschappij te informeren.'

Strafbaar
Het lekken van - vertrouwelijke - informatie uit de systemen van de politie is strafbaar. In eerdere integriteitsschandalen bij de politie werd besloten om agenten te ontslaan of te schorsen. Zo werd de agent die in 2017 de identiteit van de verdachte van de aanrijding bij het Centraal Station lekte ontslagen en daarnaast ook door de rechter veroordeeld tot een werkstraf.