Buitenland
EO

De 'wonderwapens' van Rusland

foto: EPA/LARRY W. SMITHfoto: EPA/LARRY W. SMITH
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'wonderwapens' van Rusland

'Wonderwapens' maken deel uit van een nieuwe wapenwedloop tussen de grootmachten van de koude oorlog. In Dit is de Dag bespraken Danny Pronk van instituut Clingendael en defensiejournalist Hans de Vreij de mogelijkheden.

"De Russische president Poetin had al een bijzonder wapen aangekondigd: een kruisraket aangedreven door een kleine kernreactor die daarmee een intercontinentaal bereik kan krijgen." Volgens Danny Pronk van instituut Clingendael werkt Amerika niet aan zulke wapens. "En dat verstoort het evenwicht."

Rusland is bezig met een grootschalige modernisering van hun kernwapenarsenaal. Het nucleaire ongeluk waarbij donderdag vijf medewerkers van een militair terrein omkwamen, werd volgens Amerikaans experts veroorzaakt door een experimentele raket aangedreven door kernenergie. Een heel dorp in de buurt is inmiddels geëvacueerd.

Torpedo

Ook volgens defensiejournalist Hans de Vreij ligt het wel voor de hand dat het ongeluk te maken heeft met een 'superwapen.' Wat zijn de Russen allemaal aan het ontwikkelen? De Vrij: "Enger nog dan een kruisraket vind ik een nucleair aangedreven torpedo. Die is bedoeld voor de oostkust van de VS om een tsunami te veroorzaken."

Luister het hele gesprek over de 'superwapens' van Rusland en de VS hier terug:

Hebben de Russen een superwapen?

Ster advertentie
Ster advertentie