Femke Halsema
NOS NieuwsAangepast

Zoon Halsema in juli opgepakt, getergde burgemeester geeft uitleg in brief

De 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Halsema is vorige maand aangehouden. Volgens De Telegraaf gebeurde dat na "een gewapende inbraak", maar Halsema zelf weerspreekt dat met klem. Wel zegt ze dat haar zoon een verboden nepwapen bij zich had.

De tiener werd volgens de krant in het weekend van 13 en 14 juli met een andere jongen betrapt bij een inbraak op een woonboot. Na een achtervolging zouden ze zijn aangehouden. Volgens de krant werden op de boot twee messen gevonden, die mogelijk als wapen waren meegenomen. Langs de vluchtroute werd een alarmpistool ontdekt.

De lezing van Halsema is anders. Ze schrijft in een brief aan alle Amsterdammers dat haar zoon zich op die avond met vriendjes verveelde en "aan het klieren" was. "Zij vonden een verwaarloosde en verlaten woonboot, waar ze naar binnen zijn gegaan. Daar vonden ze oude brandblussers die zij naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten. De politie is op de overlast afgekomen. Mijn zoon is gaan rennen en heeft paniekerig het nepwapen weggegooid. Hij is toen alsnog gestopt en ingerekend."

Zwaar overtrokken

Advocaat Plasman, die de jongen bijstaat, onderschrijft de lezing van Halsema. "Het is kwajongenswerk waar elke ouder tegenaan kan lopen. Weliswaar verboden kwajongenswerk." Hij vindt de termen inbraak en wapenbezit zwaar overtrokken. Volgens Plasman is hier sprake van een standaard strafzaak. Hij zegt dat de jongen alleen vanwege bezit van het nepwapen in verzekering is gesteld.

De burgemeester erkent dat haar zoon met het nepwapen en het betreden van de verlaten boot in Amsterdam-Oost de wet heeft overtreden. "Daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen", schrijft de burgemeester.

Privékwestie

Er komt een onderzoek naar het lekken van de informatie naar De Telegraaf, dat wordt uitgevoerd door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Amsterdamse politie. Halsema vindt dat haar zoon door de berichtgeving wordt beschadigd.

"Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt. Waarbij de politie ambtsgeheim heeft en journalisten er bij andere, minderjarige Amsterdamse jongens zonder strafblad niet over zouden piekeren om hun gegevens zo op straat te gooien."

"Vanaf vandaag weet iedereen wat hij heeft gedaan. Vriendjes, familie, leraren. Voordat er een rechterlijk oordeel is geveld heeft De Telegraaf hem op de voorpagina veroordeeld voor een delict dat hij niet heeft gepleegd."

"Ik verdien het elke dag gecontroleerd te worden en ter verantwoording te worden geroepen. Dat hoort bij mijn ambt. Mijn zoon is een gewone Amsterdamse jongen die inderdaad een fout heeft begaan die hij moet herstellen. Hij verdient geen extra publieke straf, alleen omdat hij mijn zoon is."

Doofpot

De Telegraaf meldt ook dat bij politiemensen en het Openbaar Ministerie "groot ongenoegen" is over het wekenlang 'onder de pet' houden van de arrestatie. Dat vermoeden is versterkt doordat alle Amsterdamse fractievoorzitters een debat hebben aangevraagd over het opgelaaide vuurwapengeweld in de hoofdstad. De arrestatie van haar zoon zou Halsema politiek slecht uitkomen.

Maar Halsema zelf, het Openbaar Ministerie en de Amsterdamse politiechef Paauw ontkennen met klem dat er iets onder de pet is gehouden. Paauw schrijft in een intern bericht aan politiemensen dat hij meteen is geïnformeerd en dat de zoon van de burgemeester geen speciale behandeling heeft gekregen.

Hij wijst erop dat zaken die nieuwsgierigheid kunnen oproepen of gevoelig liggen wel vaker worden afgeschermd in het systeem. De burgemeester benadrukt dat de zaak juist is overgedragen aan het parket in Haarlem om belangenverstrengeling te voorkomen.

Ook advocaat Plasman zegt dat dit is gedaan om de schijn van subjectiviteit te vermijden en dat deze strafzaak niet anders is dan die van andere minderjarigen. "Bij minderjarigen wordt er altijd alles aan gedaan om alles buiten de publiciteit te houden. Wel is de naam van mijn cliënt niet in het systeem gezet, omdat daar soms mensen in kijken die dat helemaal niet mogen."

"In de driehoek heb ik er niet over gesproken", staat in de reactie van Halsema, "Aan de commissaris en de hoofdofficier heb ik laten weten dat wij als ouders de zaak met de dienstdoende beambten afhandelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl