Op 24 juli is tijdens de paardenmarkt in Alblasserdam de wet overtreden door een waardebon voor een pony te verloten. Dieren mogen niet gebruikt worden als prijs en een tegoedbon wordt door de rechter beschouwd als een U-bochtconstructie. 1037 Against Animal Cruelty heeft aangifte gedaan tegen de organisator van de markt en tegen burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam.

Alblasserdam
Levende dieren als pony’s of waardebonnen voor dieren mogen niet als prijs gebruikt worden | Foto: (illustratief): publiek domein

Met trots schreef Alblasserdamsnieuws.nl dat een meisje uit het zuiden van het land een waardebon voor een pony had gewonnen, tijdens de St.Jacobus Paardenmark in Alblasserdam. Net zo trots stond burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam op de foto met het meisje en de tegoedbon, die een waarde had van 450 euro. De droom van het meisje ging in vervulling, zo schreef de website, want ‘ze wilde altijd al een pony en had er de ruimte voor’.

Verboden

Zelden was de bewijsvoering voor een overtreding zo openlijk voorhanden en dat was reden voor 1037 Against Animal Cruelty om aangifte te doen. In Nederland is het verboden om dieren te verloten of op andere wijze als prijs uit te reiken (Artikel 2.13 Wet dieren). Een tegoedbon maakt daarin geen enkel verschil en is ook verboden, nadat een rechter daarover uitspraak deed.

Het verloten of als prijs uitreiken van levende dieren mag niet omdat het houden van een (huis)dier veel verantwoording vergt. Het risico dat een prijswinnaar het dier snel zat is of niet kan verzorgen om praktische of financiële redenen is te groot. Het verbod voorkomt uitwassen en daarmee ernstig dierenleed. 1037 zegt tegen Animals Today:

“We zagen dat op de website van Alblasserdamsnieuws en moesten bijna lachen. Dit horen ze gewoon te weten.”

Alblasserdam
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en de jonge winnares van de tegoedbon voor een pony | Foto (geanonimiseerd): schermfoto website Alblasserdamsnieuws.nl

 

Dat de organisatie van de paardenmarkt in Alblasserdam bekend is met het feit dat dieren niet als prijs uitgereikt mogen worden, blijkt uit een tekst op hun eigen website:

“Elk jaar zijn er weer leuke prijzen te winnen, waarbij natuurlijk de eerste prijs een waardebon is voor een pony, de huidige regelgeving staat niet meer toe dat het een echte pony mag zijn dus vandaar de waardebon ter waarde van € 450,00. Verder veel prijzen waarbij te denken valt aan een fiets, lekkere taarten, diner- en bioscoopbonnen.”

Waardebon Alblasserdam U-bocht

Een tegoedbon voor een dier is volgens de rechter een U-bochtconstructie, schrijft 1037:

“Het omzeilen van de wet, of zoals de rechter het benoemde in een zaak tegen manege Assendelft, de U-bocht constructie is ook verboden. Het aanbieden van een dier als prijs via een waardebon is verboden en is een vorm van de wet omzeilen.”

De politie heeft het (oorspronkelijke) bewijsmateriaal gekregen van 1037 in de vorm van schermfoto’s. Na de aangifte veranderde het artikel op Alblasserdamsnieuws.nl, waarbij de foto van de burgemeester met de winnares en haar naam verdwenen. Alleen de waardebon is nog zichtbaar en dat hij voor een pony bedoeld is.

Daarmee staat nog wel zwart op wit dat de wet is overtreden. Op Twitter levert de burgemeester zelf het bewijs, met een foto van de bonnetjes en zijn officiële goedkeuring van de loterij.


Op de bonnetjes staat gedrukt dat de loterij is goedgekeurd door burgemeester en wethouders van Alblasserdam, onder nummer Z19-347325.

Alblasserdam
‘Deze loterij is goedgekeurd door b. en w. van Alblasserdam’ | Foto: screenshot

Droom in duigen?

Hoe dit uitpakt voor het meisje wiens droom in vervulling ging is nu nog niet duidelijk. Uitgaande dat ze goed voor haar pony zou zorgen is het triest dat de organisator en de burgemeester van Alblasserdam de vervulling van haar droom op voorhand in gevaar brachten. Erg sneu voor het meisje, maar geen reden om af te zien van aangifte. 1037:

“Als je deze laat lopen denken anderen ook dat ze het mogen. Loterijen met dieren zijn niet voor niets verboden. Niet doen dus. En anders volgt aangifte.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel