‘De koe blijft twee dagen bij de slachterij om weer rustig te worden en wordt dan geslacht’
crowdbutchingVlees is meestal een anoniem massaproduct uit de supermarkt. Bij Crowdbutching laten ze zien dat er een groeiende markt is voor vlees van ambachtelijk gemeste dieren.
,,Het begon 25 jaar geleden met mijn vader. Die wilde vlees met garantie verkopen’', zegt Berend te Voortwis, directeur van Crowdbutching, het bedrijf achter Koopeenkoe.nl en diverse andere sites waar consumenten vlees van koeien, varkens, kippen, herten, kalkoenen en geiten kunnen bestellen.
Te Voortwis komt van een boerderij met vleeskoeien. ,,In de tijd van mijn vader was het zo dat als we een koe slachtten de helft van het vlees in de eigen vriezer ging en de helft werd verkocht aan familie en vrienden.''
Het was ook de tijd dat ziekten als bse, varkenspest en mond- en klauwzeer de Nederlandse veehouderij in een kwaad daglicht zette. ,,Toen kwam er veel discussie, is vlees nog wel te vertrouwen. Wij wisten welk vlees we hadden. Maar het meeste vlees is anoniem. Mensen waren onzeker. Mijn vader besloot toen vlees met garantie te verkopen.‘’
Anoniem vlees
Dat concept sloeg aan en de zaken breidden zich gestaag uit. Toen Te Voortwis het bedrijf van zijn vader zes jaar geleden overnam, vroeg hij zich af hoe hij in het digitale tijdperk de klant het beste kon bereiken. ,,We zijn heel kleinschalig met Koopeenkoe.nl begonnen. Het raakt een snaar bij de mensen.‘’
Vorig jaar verdubbelde de omzet en voor dit jaar wordt een groei van 50 procent verwacht. Met nu al 100.000 klanten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië mag Crowdbutching een succes genoemd worden. En dat voor een bedrijf dat begon met vleespakketten voor een paar familieleden en vrienden.
Wie vlees koopt bij Koopeenkoe.nl kan zelf de koe uitkiezen. Als het beest volledig verkocht is gaat het naar de slacht. ,,Altijd op maximaal een half uur reizen van de boerderij. De koe blijft dan twee dagen bij de slachterij om weer rustig te worden en wordt dan geslacht. Vervolgens rijpt het vlees een paar weken en wordt het hierheen vervoerd waar we de vleespakketten maken en aan de klanten leveren'', aldus Te Voortwis.
Dat betekent dat klanten soms een tijdje moeten wachten voor ze hun vleespakket krijgen. Een probleem is dat niet. ,,Mensen wachten graag een tijdje op een product dat van a tot z klopt. Het past bij het idee dat je iets oogst uit de natuur. We vragen ook iets van de consument. Waarom eet ik vlees en hoe doen we dat dan.’'
Klanten kunnen wel de koe uitkiezen, maar niet welk deel van de koe. ,,Ze krijgen vlees van de kop tot de staart. We nodigen de mensen uit om alle delen van het dier te eten zodat er geen verspilling is'', zegt Te Voortwis.
Het past in de filosofie van Koopeenkoe.nl. Mensen eten geen anoniem stuk vlees, maar een deel van een koe waarvan de herkomst bekend is. Die koe heeft zo natuurlijk mogelijk geleefd, het voer is duurzaam verbouwd en het dier is met respect behandeld, ook na de slacht.
Te Voortwis is al lang niet meer de enige die vlees levert op Koopeenkoe.nl. In totaal verdienen 110 boeren hun boterham via de website. ,,De meeste aangesloten boeren leveren rundvlees, maar we bieden inmiddels ook vlees van andere dieren aan, zoals kippen. Een van de kippenboeren voert vooral reststromen uit de voedingsindustrie aan zijn kippen. Daar zit ook kurkuma bij. Dat zorgt er voor dat het vlees oranjekleurig is.''
Naast Koopeenkoe.nl kun je ook bij andere sites terecht om je vlees op zo'n manier te kopen. Zo kun je ook samen met anderen kippen en varkens kopen. Op al deze sites koop je je vlees bij verschillende boeren en wordt het vervolgens bij je thuis afgeleverd. Je kan er ook voor kiezen je vlees zelf op te halen bij de boer zelf.
Met al dat vlees in de vriezer kun je heel wat bbq-recepten uitproberen. Bekijk hieronder de lekkerste recepten voor op de barbecue:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
-
PREMIUM
Het misschien wel mooist gelegen restaurant van Nederland staat te koop: ‘Het is zo intensief’
Het Arnhemse restaurant De Steenen Tafel staat te koop. De eigenaren van het restaurant op misschien wel de mooiste plek van Nederland willen ermee stoppen. Janno Cornelissen en Theo Sigmond koken er al jaren met passie. Beiden zijn 55. ,,Als we nog iets anders willen, dan moeten we dat nu doen. Je moet stoppen op het hoogtepunt.”Arnhem -
Man rekent 130 euro af, maar blijkt na controle voor 70 euro aan boodschappen te zijn ‘vergeten’
De politie heeft in aanloop naar kerst een winkeldief staande gehouden die voor 70 euro aan boodschappen niet had afgerekend. De man krijgt een winkelverbod en een boete van 250 euro. De politie merkt dat de zelfscans bij supermarkten de afgelopen tijd ‘behoorlijk verleidelijk zijn’ voor een aantal mensen. ,,Het zijn niet eens de mensen met de kleine portemonnee.”Zoetermeer -
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
PREMIUM
Bert van Leeuwen en de acht gouden regels voor een gezellig kerstdiner
Lekker eten, samen lachen, cadeautjes uitpakken, goede gesprekken: het jaarlijkse kerstdiner kan zo gezellig zijn. Maar in sommige families hoeft er maar dít te gebeuren, en de hele stemming is bedorven. Hoe haal je met kerst ongeschonden het toetje? We vragen het aan Familiediner-legende Bert van Leeuwen. Het resultaat: acht regels voor een geslaagd kerstdiner.
-
51
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
-
-
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Weer een chips-smaak veranderd: liefhebbers klagen, maar Doritos hebben nu wél groene Nutri-Score
Het zijn treurige tijden voor chipsliefhebbers: de ene na de andere populaire smaak verandert. Fabrikant Lay’s stopt er minder zout of suiker in, wat de driehoekjes van Doritos zelfs een groene nutriscore oplevert. Klanten reageren diep teleurgesteld. ,,Sommigen zijn in complete verwarring.”
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
-
PREMIUMVoor jou getest39
Deze supermarkt heeft de lekkerste kerststol: ‘Steekt er met kop en schouders boven uit’
Het kerstontbijt is niet compleet zonder kerststol, die tegenwoordig ‘feeststol’ heet. Bij voorkeur voorzien van een dikke laag roomboter. In welke supermarkt verkopen ze de lekkerste? Drie experts proefden blind en zijn het eens: ‘Dit is de stol die je toelacht.’ -
-
Schoonmaaktip
Je huis weer ‘lenteproof’: maak deze fout niet met je vitrage