Helen van Vliet
Volledig scherm
PREMIUM
© Helen van Vliet

Zo komt het dat mensen stotteren (en zo kom je er vanaf)

Vloeiend praten is voor iemand die stottert een enorme opgave. In Nederland hebben 175.000 mensen daar last van, soms tijdelijk, soms langdurig. Hoe kom je aan deze spraakstoornis en, net zo belangrijk, kun je er nog van afkomen?

  1. Een powernap maakt je creatiever: ‘Brein stapt makkelijker van denkpatronen af’
    PREMIUM
    Universiteit van NL

    Een powernap maakt je creatiever: ‘Brein stapt makkelij­ker van denkpatro­nen af’

    Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, was er heilig van overtuigd: een hazenslaapje maakt je creatiever. Wanneer hij een probleem niet opgelost kreeg, deed hij een licht dutje in zijn luie stoel met een ijzeren balletje in zijn hand. Zodra hij in zijn diepere slaap terechtkwam, viel de bal vanzelf uit zijn hand en schrok hij wakker van het geluid. De uitvinder zweerde bij het effect van zulke ‘powernaps’, en uit onderzoek blijkt dat hij al die tijd gelijk had.
  2. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.