RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

'Turkse centrale bank ontslaat negen bestuurders'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld © AFP

Een maand nadat de gouverneur van de Turkse centrale bank werd ontslagen, moeten ook negen andere hoge bestuurders het veld ruimen. Onder hen hoofdeconoom Hakan Kara.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van twee anonieme bronnen binnen de centrale bank.

Het gaat voornamelijk om bestuurders die zijn aangenomen onder de vorige gouverneur van de centrale bank, Murat Çetinkaya. Onder hen het hoofd onderzoek, de chefs van de afdelingen banken en risicomanagement, en de interne verandermanager.

Anderen, zoals hoofdeconoom Hakan Kara, zaten al veel langer bij de bank. Kara werd door velen gezien als de ruggengraat van het monetaire beleid van de centrale bank, zegt Tim Ash, valutastrateeg bij BlueBay Asset Management in Londen, tegen Bloomberg.

Zijn vertrek is 'een groot verlies' voor de bank, aldus Ash. "Dit is moeilijk te begrijpen."

Erdogan wilde ander beleid

Gouverneur Çetinkaya werd vorige maand uit zijn functie gezet. Dat gebeurde per presidentieel decreet. Een officiële reden kwam er niet, maar het was een publiek geheim dat president Recep Tayyip Erdogan en Çetinkaya niet op een lijn zaten. 

Turkije kampt met een hoge inflatie en volgens Erdogan zou een renteverlaging helpen om de inflatie te bestrijden. Dat is tegen de gangbare economische logica in, en Çetinkaya zag dan ook geen heil in die maatregel. Zijn opvolger Murat Uysal heeft de rente inmiddels verlaagt van 24 procent naar 19,75 procent.

Meeste posities weer ingevuld

Van de negen posities die zijn vrijgekomen door de grote schoonmaak bij de Turkse centrale bank, zijn er inmiddels vijf weer ingevuld door mensen die al langer bij de bank werkten. De positie van hoofdeconoom is vooralsnog vacant.

Volgens economieprofessor Refet Gurkaynak van de Bilkent Universiteit in Ankara is de herschikking slecht nieuws. Volgens hem leidt het 'niet alleen tot slecht monetair beleid, maar ook tot een situatie waar er niemand meer over is die kan zeggen welke kant het op moet'.