RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Amerikaanse die verkrachter doodschoot, vrijgelaten uit gevangenis

Cyntoia Brown. Beeld © Screenshot YouTube

Een Amerikaanse vrouw die in 2004 tot levenslang werd veroordeeld voor het doodschieten van een man die haar verkrachtte, is weer op vrije voeten. De gouverneur van Tennessee had Cyntoia Brown (31) in januari gratie verleend en vandaag gingen de gevangenisdeuren dan eindelijk open.

De zaak van Brown werd eind 2017 bekend door een documentaire van televisiemaker Dan Birman. Haar schrijnende verhaal trok de aandacht van sterren als Rihanna en Kim Kardashian. Zij vroegen op sociale media om haar vrijlating.

Ongelukkige jeugd

Brown had een ongelukkige jeugd, rende weg van huis en kwam op jonge leeftijd in handen van een pooier terecht. Die verkocht haar op 16-jarige leeftijd aan een 43-jarige man uit Nashville. Brown schoot de man dood in zijn eigen huis, omdat ze dacht dat hij haar iets wilde aandoen. Ze werd opgepakt en veroordeeld als een volwassene. Een rechtbank legde haar een levenslange gevangenisstraf op.

Sterren
Lees ook:
Sterren vieren vrijlating Cyntoia Brown

Van die straf zou ze ten minste 51 jaar moeten zitten, maar gouverneur Bill Haslam verleende in januari gratie aan de inmiddels 31-jarige vrouw. Dat nieuws werd toen gevierd door veel bekende Amerikanen die voor haar vrijlating hadden gestreden.

Brown heeft niet stilgezeten in de gevangenis, meldt CNN. Ze heeft een diploma gehaald en wil zich buiten de gevangenis inzetten voor jongeren die aan lagerwal dreigen te raken.