NOS Nieuws

Australische ambtenaar terecht ontslagen na kritische immigratietweets

Een ambtenaar van de immigratiedienst in Australië is rechtmatig ontslagen omdat ze op Twitter kritiek over het stringente migratiebeleid had geuit. Dat heeft de hoogste Australische rechter geoordeeld. Michaela Banerji plaatste de tweets jaren geleden onder een pseudoniem, maar toen in 2013 uitlekte dat zij erachter zat, kon ze haar spullen pakken.

Banerji had de berichten met een eigen apparaat geplaatst, en de meeste daarvan ook in haar eigen tijd. Ze vocht haar ontslag aan. In eerste instantie kreeg ze geen gelijk, maar in hoger beroep wel. De beroepsrechter oordeelde dat met het ontslag haar recht op vrijheid van meningsuiting was geschonden.

Via het account @LaLegale was Banerji uiterst kritisch op het beleid van haar regering. Ze schreef onder meer dat Australiërs "moe en ziek zijn van de overheid die het VN-verdrag over vluchtelingen in de prullenbak gooit". Volgens haar is er in Australië genoeg ruimte om acht miljoen asielzoekers op te nemen.

De overheid bracht de zaak voor het Australische hooggerechtshof en hoogste rechters hebben nu geoordeeld dat de tweets van Banerji in strijd waren met de gedragscode waar ze zich als ambtenaar aan moest houden.

Banerji verliet de rechtszaal zichtbaar geëmotioneerd. "Dit is niet alleen een nederlaag voor mijzelf. Het is een nederlaag voor ons allemaal, en het spijt me heel, heel, heel erg."

Gevolgen

"Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de twee miljoen Australische ambtenaren, die dus zeer voorzichtig moeten zijn in hun openbare uitingen van kritiek", zegt correspondent Eva Gabeler. "Het hooggerechtshof onderkent de verstrekkende gevolgen en noemt die zelf ook 'breed en diep', maar vindt het cruciaal dat de ambtenarij a-politiek blijft."

Dat de uitingen anoniem waren gedaan maakt niets uit, omdat iedereen die zichzelf online uitspreekt, anoniem of niet, ervan uit moet gaan dat zijn identiteit uiteindelijk bekend wordt, aldus het hooggerechtshof.

Orwell

De vakbond voor de publieke sector is teleurgesteld in het hooggerechtshof. Een woordvoerder zegt dat ambtenaren dezelfde rechten als andere burgers moeten hebben "in plaats van Orwelliaanse censuur vanwege hun werk." Ze noemt de gevolgen absurd en draconisch. De Australische regering had moeten laten zien dat ze een mensenrecht als vrijheid van meningsuiting belangrijk vindt, meent Flood.

Omdat Banerji de zaak uiteindelijk verloren heeft, moet ze ook de kosten van het proces betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl