RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Klaar met plastic flesjes: Leon brengt op zijn racefiets gratis watertappunten in kaart

Leon op zijn racefiets. Beeld © RTL Nieuws

Nederlands kraanwater is van uitstekende kwaliteit. Daarom moeten we het vaker drinken, vindt Leon van Diepen. Hij is fervent racefietser en bedacht dat een overzicht met alle watertappunten in Nederland handig zou zijn. Dus Leon ging aan de slag.

"Zeker als het warm is en je zit op de racefiets, wil je af en toe water drinken. En toen kwam ik erachter dat het onbekend is waar de watertappunten zijn. Bij het rondvragen bleek dat ieder waterbedrijf een eigen manier heeft om de watertappunten op een rij te zetten. Toen ben ik in 2017 begonnen om zélf de waterpunten in kaart te brengen", vertelt Van Diepen.

Steeds meer waterpunten

Inmiddels hebben de drinkwaterbedrijven ruim 1400 watertappunten in Nederland en dat worden er steeds meer. Goed voor het milieu en voor de gezondheid, want: minder plastic is beter voor het milieu en ons kraanwater is van uitstekende kwaliteit. Het RIVM constateert dat de drinkwaterkwaliteit vrijwel altijd (in 99,9 procent van het aantal metingen) aan de gestelde normen voldoet.

Leon heeft bij de start van zijn website bij alle drinkwaterbedrijven om gegevens gevraagd. "Daarnaast zijn er nog andere organisaties, zoals Join-the-Pipe, die ook watertappunten plaatsen. Tot slot heb je ook bedrijven waar je buiten uit een kraantje kan tappen."

Enthousiaste groep gebruikers

Veel van deze informatie is online te vinden en zo is de basis ontstaan van de website, legt Van Diepen uit. "Inmiddels is er een enthousiaste groep van gebruikers, die feedback geven als ergens nog een tappunt ontbreekt. Dat is nu een goede manier om de website actueel te houden. Zo is er nu een overzicht van ruim 1200 watertappunten ontstaan."

We
Lees ook:
We willen allemaal water besparen, maar kom niet aan onze douche

Daar blijkt behoefte aan: op warme dagen heeft de website zo’n 3000 bezoekers. "Ik krijg ook berichten van bijvoorbeeld loopgroepjes, die vinden het handig en passen soms hun route erop aan." Van Diepen verdient er geen geld mee. "Nee, het kost me zelfs een beetje geld om de site te hosten, maar dat maakt me niet uit. Het is mijn bijdrage aan een schonere wereld", zegt Van Diepen.

Een halve liter bronwater vs 200 liter kraanwater

Dat water uit de kraan goed is voor het milieu bevestigt ook Peter Rem, hoogleraar Recycling aan de Technische Universiteit Delft. "Van kraanwater is de CO2-emissie zo laag dat het moeilijk is om 'm precies uit te rekenen. Dat gaat om een halve gram CO2 per liter tot een zesde gram CO2 per liter. En een halve liter water in een petfles, dan denk je al gauw aan 30 gram CO2. Dus je kan tussen de 50 en 200 liter water uit de kraan drinken, voordat je de CO2-emissie hebt van een flesje bronwater."

Bovendien komt ons kraanwater in sommige gevallen uit dezelfde waterwinningsinstallatie als bronwater. "Bij Sourcy bijvoorbeeld: aan de ene kant van de weg tapt Sourcy in flesjes en aan de andere van de weg gaat het water de Hollandse leidingen in", weet Van Diepen te vertellen. Ook Bar-le-Duc haalt zijn water uit een bron bij de Utrechtse heuvelrug, waar ook een waterwinningsinstallatie zit.

'We
Lees ook:
'We sproeien met Spa Blauw': heb jij al sproeischaamte?

Stoppen met plastic flesjes

Van Diepen is er helemaal voor dat we stoppen met plastic flesjes en gewoon water uit de kraan drinken, in flesjes die je kan hergebruiken. "Ik heb zelf een zoontje van 6 jaar en ik wil ook dat hij tussen de oren krijgt dat ons kraanwater super goed is."