Videogame-industrie pikt verwijten van Trump na schietpartijen niet

© AFP

De Entertainment Software Association (ESA), de koepelorganisatie van de videogame-industrie in de Verenigde Staten, heeft de Amerikaanse president Donald Trump van repliek gediend, nadat die in een toespraak videogames als een oorzaak van het wapengeweld in Amerika noemde. De ESA benadrukt dat videogames in de hele wereld gespeeld worden, maar dat het niveau van geweld in Amerika uniek is.

In zijn toespraak in het Witte Huis na de schietpartijen van afgelopen weekend zei Trump maandag dat er een einde moet komen aan het verheerlijken van geweld in de Amerikaanse samenleving, zoals in “de gruwelijke videogames die nu alledaags geworden zijn”.

LEES OOK. Trump wijst met beschuldigende vinger naar “internet, videogames en media” in eerste reactie na schietpartijen

“Meer dan 165 miljoen Amerikanen genieten van videogames, en wereldwijd spelen miljarden mensen videogames. Toch hebben andere samenlevingen, waar videogames even fervent gespeeld worden, niet te kampen met de tragische niveaus van geweld die zich voordoen in de Verenigde Staten”, aldus de ESA in een verklaring.

De koepelorganisatie zegt voorts dat bezorgde ouders op de gevestigde portaalsites informatie kunnen vinden over hoe ze kunnen controleren welke spelletjes door hun kinderen gespeeld worden in hun huis.

Bezoek aan El Paso

President Donald Trump zal woensdag een bezoek brengen aan de Texaanse stad El Paso, waar de dodentol sinds de schietpartij is opgelopen tot 22. Dat heeft de burgemeester van de stad, Dee Margo, gezegd.

Eerder op de dag veroordeelde Trump in een toespraak al “het racisme, sektarisme en blanke suprematie”, de ideologieën die de schutter zouden hebben geïnspireerd voor zijn daden.

De 21-jarige dader van het bloedbad in El Paso had voor zijn aanval een manifest online gezet waarin hij stelde dat de schietpartij een antwoord was op de “invasie van latino’s” in Texas. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard, die naar de Texaanse stad afzakte, bestempelde het drama inmiddels als “een terreurdaad tegen Mexicanen”.

Politiechef Greg Allen van El Paso maakte maandag bekend dat 8 van de 22 doden Mexicanen zijn. Daarnaast kwam volgens hem ook een Duitser om het leven.

Obama: “Racistisch discours verwerpen”

Als reactie op de schietpartijen heeft voormalig Amerikaans president Barack Obama maandag het door haat en angst gemotiveerde taalgebruik van sommige politici veroordeeld. “We moeten elk discours van eender welke leider, dat een klimaat van angst en haat creëert of racistische gevoelens normaliseert, krachtig verwerpen”, schreef Obama. Namen noemde hij niet, maar zijn uitspraken kunnen worden gezien als een uithaal aan het adres van zijn opvolger, Donald Trump. Die werd de voorbije weken herhaaldelijk beschuldigd van racistische verklaringen.

Obama riep voorts op om inspanningen te leveren die moeten leiden naar een verstrenging van de wapenwet. Er is geen enkele wet die alle gewelddaden kan verhinderen, maar er zijn wel bewijzen dat zo’n wet de dood van sommigen kan voorkomen, klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen