De gewraakte som
NOS NieuwsAangepast

Wiskundesommetje leidt tot verhit getwitter

Een Koreaanse wiskundeliefhebber heeft deze zomer heel wat op zijn/haar geweten. Die plaatste onlangs deze som op Twitter:

8:2(2+2)=

Op het platform buitelden de antwoorden over elkaar heen. Volgens velen is de uitkomst 16. Volgens anderen kan het niet anders zijn dan 1.

De kenners slaan elkaar om de oren met kreten als PEMDAS en BODMAS en sarren elkaar met teksten als "Ga terug naar school" en "Je zuigt het gewoon uit je duim." Zelfs de gerenommeerde krant The New York Times wijdt een column aan de kwestie.

Wiskundetalent Floor Beks uit Grou moet er een beetje om lachen. Zij veroverde in april de zilveren medaille op de Europese Wiskunde Olympiade voor meisjes in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Volgens haar heeft het hele probleem niet zozeer met wiskunde te maken maar met het toepassen van de rekenregels. Tussen de eerste 2 en de haakjes hoor je eigenlijk nog een vermenigvuldigingsteken te lezen. En moet je een bij gelijk type van bewerkingen van links naar rechts werken.

De correcte manier om de som op te lossen is volgens Beks:

8:2 = 4

x 2+2 = 4

4 x 4=16.

Rekenmachines

Niet alleen mensen komen tot verschillende uitkomsten. Rekenmachines ook, vertelt Beks in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Mijn Casio geeft als antwoord 1. Maar mijn rekenmachine van Texas Instruments komt uit op 16." De opgegeven som vindt ze maar vaag. "Bij een juiste vraagstelling staan er extra haakjes in de som om hem duidelijk te maken."

Beks bekent dat ze zelf ook even op het verkeerde been stond toen ze de som zag. "Volgens de regels zeg ik als uitkomst 16. Maar als ik het voor mezelf thuis zou opschrijven zou er wel 1 uit komen."

Zich tussen het gekrakeel op Twitter werpen is Beks niet van plan. "Ik denk dat ik er verder buiten blijf."

Meneer van Dalen

En hoe zat het ook weer met Meneer van Dalen? Vroeger leerden scholieren het ezelsbruggetje: Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord. Dat is de volgorde waarin je dit soort sommen moest doen: Machtsverheffen, Vermenigvuldigen, Delen, Worteltrekken, Optellen en als laatste Aftrekken.

2+2= 4, (die som staat tussen haakjes, dus die moet apart gemaakt worden)

x 2 = 8 (Vermenigvuldigen)

en dan pas delen: 8:8 = 1.

Maar tegenwoordig is de internationale bewerkingsvolgorde Haakjes, Machtsverheffen, Worteltrekken, Vermenigvuldigen en Delen, Optellen en Aftrekken, met als ezelsbruggetje: Hoe Moeten Wij Van Die Onvoldoendes Afkomen. Dus houdt de discussie op Twitter nog wel even aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl