RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Homorechten wereldwijd: hoe staat het er eigenlijk voor?

Ecuador keurde op 12 juni van dit jaar het homohuwelijk goed. En dit stel kreeg de primeur: Borys Alvarez en Giovanni Vareles. Beeld © AFP

In veel landen worden homo's lastiggevallen, bedreigd en gevangen gezet, maar het is niet alleen maar ellende. Het gaat eigenlijk steeds beter met de rechten voor LHBT'ers, zeggen belangenorganisaties. Lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders krijgen in steeds meer landen gelijke rechten.

Vieren dat je kunt zijn wie je bent én mag houden van wie je wilt. Dat is wat het festival Pride Amsterdam wil uitdragen deze week. Het jaarlijkse festival, ook wel Gay Pride genoemd, is altijd een moment op de balans op te maken: hoe staan de homorechten er wereldwijd voor?

Slecht, zou je kunnen antwoorden. In 68 landen zijn homoseksualiteit en homoseksuele handelingen strafbaar. Je kan er onder andere in Kenia en Sri Lanka tot 10 jaar gevangenisstraf voor krijgen. In zes landen, zoals in Saoedi-Arabië en Afghanistan, staat er zelfs de doodstraf op. Ook Brunei is van plan om de doodstraf in te voeren.

Strafbaarheid afgeschaft

Is er dan geen enkele reden tot optimisme? Jawel hoor, zegt Thijs Philips van COC Nederland. Philips noemt twee landen waar de strafbaarheid juist is afgeschaft. Bhutan in Azië en Botswana in Afrika. "Ik ken de activisten in Botswana. Een klein groepje heeft daar jarenlang gestreden voor meer rechten. Die hebben nu eindelijk het gevoel van 'ik mag er zijn'. Dat is ongelooflijk belangrijk."

En dat in 68 landen homoseksualiteit strafbaar is klinkt misschien veel, maar een paar jaar geleden stond dat aantal nog op 76.

Check hier hoe het zit

Hoe zit het met de homorechten in Thailand? Of in Turkije? Op deze kaart kun je per land bekijken hoe het zit. Artikel loopt door onder het kaartje.

Philips heeft het over een 'gespleten beeld' in de wereld. Landen met een progressieve regering willen laten zien dat ze ook echt progressief zijn - en dat doen ze door op te komen voor de mensenrechten van LHBT'ers. Die krijgen in steeds meer landen gelijke rechten.

Familiewaarden

Het omgekeerde gebeurt ook: conservatieve regeringen die willen laten zien dat ze juist conservatief zijn. "In landen als Rusland en Polen wordt gezegd dat ze opkomen voor familiewaarden, maar het komt erop neer dat ze gewoon mensenrechten schenden."

In een land als Polen groeit momenteel de homofobie. De Poolse regering is fel tegen voorlichting over homoseksualiteit op scholen. Ook zijn regenboogsymbolen hier verboden. Uit eerder onderzoek van een belangenorganisatie in Polen blijkt dat zeker 12 procent van de LHBT'ers met geweld te maken krijgt. Ook in Rusland en Litouwen gelden antihomowetten die voorlichting onmogelijk maakt.

Brazilië

En dan Brazilië. Daar gaat het nog veel verder. Het afgelopen jaar werden 420 LHBT'ers om het leven gebracht. En dat in een land waar geen antihomowetgeving bestaat. Philips: "De president in dat land heeft zich heel bedreigend uitgelaten tegen homo's. Dat is vaak al enorm heftig voor zo'n gemeenschap in een land. Dan kan de wetgeving nog redelijk zijn, je voelt je dan gelijk onveilig. Mensen zien na dat soort homo-onvriendelijke uitspraken toch als een soort legitimering om geweld te gebruiken."

Jair
Lees ook:
Jair Bolsonaro: voor trouwe fans de verlosser, voor tegenstanders een fascistisch schrikbeeld

Sommige mensen in Brazilië weten maar net aan het homogeweld te ontsnappen, zo is te zien in deze reportage van Sandra Korstjens.

Homo's niet veilig in Brazilië: 'Homofobie is gewoon een tijdverdrijf'

01:49