Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hof geeft Sea-Watch gelijk: tot eind dit jaar de tijd om schip aan te passen

  •  
01-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
MALTA MIGRATION NGO VESSEL

© 2018-07-02 00:00:00 epa06860862 A screen grab made from an undated handout vide made available by German NGO 'Sea-Watch' on 03 July 2018 shows the NGO's rescue vessel 'Sea-Watch 3' berthing i

Sea-Watch krijgt tot het eind van dit jaar de tijd om zijn schip aan te passen aan de veiligheidseisen die minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) invoerde. Dat heeft het Haagse gerechtshof bepaald in een hoger-beroepszaak die de hulporganisatie had aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder kende de rechtbank in Den Haag de organisatie die vluchtelingen uit zee redt, al uitstel tot 15 augustus toe.
De Sea-Watch 3 werd in april aan de ketting gelegd omdat het schip niet aan de door Van Nieuwenhuizen uitgevaardigde eisen voldeed. Volgens Sea Watch kwam de bewindsvrouw op de proppen met nieuwe veiligheidseisen voor schepen van ideële organisaties om het werk van de hulporganisatie in de wielen te rijden. “Dat deze nieuwe regelgeving niet om veiligheid draait maar om migratiebeleid werd eerder dit jaar pijnlijk duidelijk door honderden onder de Wet Openbaarheid Bestuur vrijgegeven documenten”, stelt Sea-Watch.
Italië De Sea-Watch 3 ligt sinds juni aan de ketting in Italië. Nadat het schip met veertig vluchtelingen aanmeerde in Lampedusa arresteerden de Italiaanse autoriteiten de kapitein. De rechter besloot vervolgens dat zij moest worden vrijgelaten. Het schip is echter nog altijd in beslag genomen. In een verklaring stelt Sea-Watch:
"Criminalisering van civiele organisaties die levensreddend werk op de Middellandse Zee uitvoeren is een systematische strategie die in meerdere lidstaten van de Europese Unie wordt gehanteerd, en waar Nederland ook actief aan meewerkt."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.