Direct naar artikelinhoud
Loon

Een salaris in geld en een in punten, goed idee?

De directie van BNP Paribas Fortis wil de brutolonen plafonneren op 4.700 euro bruto. Wie meer verdient, krijgt dat in punten. Die kunnen omgeruild worden voor vakantiedagen, cash of bankproducten. Een goed plan, menen experten.

De details zijn nog niet helemaal bekend. En het gaat bij BNP ook enkel om de hogere lonen, wat toch wel vragen oproept. Maar volgens de bank gaat het hier toch om een groot deel van haar personeel.

Ecolo-parlementslid Georges Gilkinet reageert in Le Soir dat het volgens hem om een soort van 'sociale rulings' gaat, waarbij vooral de schatkist schade zal ondervinden. Minder loon uitbetalen, betekent ook dat er minder belastingen op betaald moeten worden. Zowel door de werkgever als door de werknemer.

Maar dat mag volgens Jan Denys van Randstad geen reden zijn om het principe van de keuzevrijheid in het loonpakket zomaar van tafel te vegen. "Het is een evolutie die bezig is en die ook veel voordelen heeft voor de werknemers. Het klopt dat de sociale zekerheid de gevolgen hiervan zal voelen, maar we zien de evolutie aankomen en de wetgever moet dan maar in staat zijn om zich aan te passen."

'De sociale zekerheid zal dit voelen, maar de wetgever moet zich aanpassen'
Jan Denys, Randstad

Keuzestress

Ook professor Luc Sels van de KU Leuven vindt het principe van keuzevrijheid een goeie zaak. "Keuzevrijheid krijgen als werknemer werkt heel motiverend. De subjectieve waarde van de keuze stijgt, want het gaat om iets wat die werknemer belangrijk acht. Terwijl de objectieve kost voor de werkgever dezelfde blijft. Dat is een win-winsituatie. Bedrijven moeten wel goed weten waar ze aan beginnen. Want keuzes zijn nogal moeilijk te voorspellen. En bijgevolg de kostprijs ervan ook niet. Hier moet wel goed over nagedacht worden."

Keuze is goed, maar te veel keuze niet, vult Jan Denys aan. "Keuzevrijheid kan tot keuzestress leiden. Wat we merken is dat als we mensen de keuze geven, ze toch nog vrij vaak traditioneel kiezen. Het is een evolutie die bezig is, maar die we best langzaam doorvoeren."