RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Nederland niet uniek met boerkaverbod: zelfs in Tunesië

Bezoeksters aan de Tweede Kamer gekleed in een nikab. Beeld © ANP

In het openbaar vervoer, ziekenhuizen en op scholen is het vanaf vandaag niet meer geaccepteerd om een boerka te dragen. Nederland is daarmee zeker niet het eerste land dat een boerkaverbod invoert. Ook andere landen deden dat in strenge of iets minder strenge vorm.

1. Waar is er zoal een verbod?

In Nederland geldt dus een verbod voor bepaalde plekken. In Frankrijk, België, Oostenrijk en ook in Bulgarije geldt een volledig verbod, dus ook op straat. Andere landen in Europa waar ook gedeeltelijk werd ingegrepen tegen de boerka: Denemarken, Italië, Spanje, Zwitserland. 

Opvallend genoeg bestaat er ook een (gedeeltelijk) verbod in Marokko en Tunesië, toch overwegend islamitische landen. In Tunesië is deze wet er pas kort. Het gaat om een wet die geldig is in openbare gebouwen, vanwege veiligheidsredenen. In Marokko is de productie en handel van boerka's sinds 2017 verboden. De nikab wordt er wel veel gedragen.

Boerkaverbod
Lees ook:
Boerkaverbod ingegaan, maar hoe zit het nou? 5 vragen en antwoorden

2. Hoe ging de invoering in andere landen?

In de landen waar het boerkaverbod werd ingevoerd, gebeurde dat vaak met krachtige taal. Luisteraars moesten er duidelijk van overtuigd worden dat het de enige juiste stap was. In Frankrijk bijvoorbeeld zei parlementsvoorzitter Bernard Accoyer bij de invoering in 2011: "De volledige sluier vertegenwoordigt alles wat Frankrijk instinctief verwerpt. Het is een symbool van slavernij van de vrouw en de standaard voor extreem fundamentalisme."

Ook bondskanselier Angela Merkel was duidelijk bij de invoering van het boerkaverbod in Duitsland. "Ik beschouw de volledige sluier als een groot obstakel voor de integratie. Daarover ben ik heel duidelijk. Het verhindert de non-verbale communicatie."

VVD,
Lees ook:
VVD, CDA en PVV vinden handhaving boerkaverbod te mild: 'Het moet veel dwingender'

3. Worden er in het buitenland boetes uitgedeeld?

Na de invoering van het verbod werd het al gauw lastiger. In België bijvoorbeeld zijn er geen duidelijke cijfers die iets zeggen over het aantal mensen dat is gestraft voor het dragen van de boerka. Wat wel duidelijk is, is dat het er niet veel zijn geweest.

Ook in Frankrijk is de politie niet actief op zoek naar mensen met boerka's om boetes uit te delen. Ruim 1800 vrouwen zouden een proces-verbaal hebben gekregen sinds de invoering in 2011, maar het werden er elk jaar minder. 

Ook in Oostenrijk was het handhaven lastig. Door de wet kwam het volgens NRC 29 keer tot een aanklacht. Vier keer ging het inderdaad om een boerka, maar die werd wel steeds gedragen door dezelfde persoon.

Voor de rest werd een flink aangeklede fietser aangehouden. En ook een man in een haaienpak was de klos, want niet alleen vrouwen in boerka worden bestraft. Het gaat om een wet die gezichtsbedekkende kleding verbiedt. Een wet die alleen zou zorgen voor aanhoudingen van vrouwen in boerka's en niet voor andere mensen, zou discriminerend zijn. Het zou vele rechtszaken opleveren.