Boerkaverbod gaat in: Geert Wilders blij op NPO Radio 1

Geert Wilders is normaal niet zo happig op optredens bij de publieke omroep, maar vanochtend maakte hij een uitzondering. Op de dag dat het boerkaverbod ingaat gaf hij een acht minuten durend interview aan Jurgen van den Berg van NPO Radio 1. De presentator schrijft het boerkaverbod namelijk toe aan de PVV-politicus. “Het was PVV-leider Geert Wilders die er jaren geleden over begon. Het was in 2005 dat u die motie indiende. Is dit dan een heuglijke dag voor u?

Wilders was opgetogen. “Ja, het is toch wel een historische dag, hoor. Het is weliswaar veertien jaar later dan toen die motie van mij in 2005 werd aangenomen. Het is ook in afgezwakte vorm, maar het is toch een historisch moment. Het is toch de eerste anti-islam-maatregel die van mijn hand nu van kracht is geworden.”

Dat is na veertien jaar toch een belangrijke stap, aldus Wilders. “Ik hoop dat er meer volgen. We laten zien dat we van dit soort islamitische uitingen in ons land niet gediend zijn.”

De islam en de boerka horen niet bij Nederland, vindt hij. “Nederland is ons land en wij gaan niet zo met vrouwen om. Vrouwen in Nederland zijn gelijkwaardig en hoeven zich niet te verbergen. Als je een boerka wil dragen, ga dan naar Saoedi-Arabië.”

Eva Jinek had woensdag vrouwen met nikab aan tafel zitten die in Nederland geboren zijn. “Toch hoort het niet bij Nederland. Het hoort niet bij onze cultuur. De islam hoort niet bij onze cultuur.”

Het is een historische, belangrijke stap en het is op basis van mijn motie. Het zou het allerbeste zijn als we dat gewoon in het hele openbare leven zouden doen. Het hoort niet op straat in Nederland. Dit land is geen islamitisch land en wij gaan anders om met vrouwen.”

Het interview:

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen