De Sea-Watch 3
NOS Nieuws

Sea-Watch krijgt van hof meer tijd om schip aan te passen

Migrantenhulpverleningsorganisatie Sea-Watch krijgt tot eind van het jaar de tijd om zijn schip aan te passen aan de nieuwe eisen van de overheid. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De Duitse organisatie Sea-Watch vaart met een schip op de Middellandse Zee om migranten die in de problemen komen op te pikken.

In september vorig jaar werden nieuwe regels ingevoerd waardoor schepen van organisaties als Sea-Watch aan strengere eisen en certificering moeten voldoen. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat het schip, dat grote hoeveelheden mensen vervoert, aan dezelfde eisen voldoet als passagiersschepen.

Het ministerie besliste daarop dat het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, in april aan de nieuwe normen moest voldoen. Na een kort geding kreeg de organisatie uitstel van de rechter tot augustus.

Sea-Watch wilde daarop een langere overgangstermijn en ging in beroep. De organisatie zegt dat de eisen niet vanwege veiligheid zijn aangescherpt, maar vanwege politieke motieven om migratie tegen te gaan.

Zelf voorgesteld

Het hof heeft nu vastgesteld dat op 31 december alles in orde moet zijn. Daarbij speelde volgens de raadsheer mee dat medewerkers van het ministerie in januari zelf een overgangstermijn van een jaar hadden voorgesteld.

Overigens ligt het schip van Sea-Watch nog steeds aan de ketting in Italië. In juni meerde het schip met veertig migranten daarop af in Lampedusa, zonder daar toestemming voor te hebben. De kapitein werd opgepakt, maar zij kwam korte tijd later weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl