Drentse hoteleigenaar met alcoholprobleem knijpt keel echtgenote dicht en valt zus aan

Hoteleigenaar verdacht van huiselijk geweld

Hoteleigenaar verdacht van huiselijk geweld ANP

Hij had zich stomdronken opgesloten in het kantoor van zijn hotel in Drenthe. Toen zijn zus en echtgenote het na lang aandringen lukten om de deur te openen, sloegen bij de man (49) alle stoppen door.

,,Geweld tegen je zus en je partner. Waarom?”, zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Assen. ,,Juist zij willen je in bescherming nemen en ervoor zorgen dat gasten je niet in deze toestand zien. Dat hebben ze jaren gedaan. Ze hebben jaren geprobeerd om het binnen de familie te houden.”

De hoteleigenaar uit de gemeente Westerveld heeft volgens de officier zijn vrouw op 8 april van dit jaar met beide handen bij de keel gepakt en met haar hoofd in het matras gedrukt. De vrouw had striemen in haar hals. Een arts die haar onderzocht, concludeert dat die verwondingen kunnen wijzen op verwurging.

De officier acht ook bewezen dat de man zijn zus heeft geslagen en geduwd. ,,Het is niet alleen dit incident. Het is iets dat zich al jaren heeft opgebouwd door het overmatig alcoholgebruik van de verdachte.”

Stressklachten

De man zei bij de zitting dat hij zich weinig meer kan herinneren, maar dat hij zich niet kan voorstellen dat hij zijn vrouw bij de keel heeft gepakt. De hoteleigenaar erkent dat hij een alcoholprobleem heeft. De man gebruikt ook antidepressiva. Naar eigen zeggen tegen stressklachten, niet omdat hij neerslachtig is. Vorig jaar zat hij nog in een afkickkliniek. Na een paar maanden ging het toch weer mis met de alcohol.

Balie hotel

De bewuste dag dit voorjaar was hij rond een of twee uur ‘s middags sterke drank gaan drinken. Bingedrinken, zoals hij het zelf noemt. Aan het einde van de middag vond de confrontatie met zijn zus en echtgenote plaats, eerst in het kantoor en bij de balie van het hotel en daarna in het aangebouwde woonhuis.

,,Als de spanningen oplopen, ga ik drinken”, verklaarde de verdachte. ,,De spanningen komen denk ik uit mijn verleden. Het heeft niet met drukte op mijn werk te maken. Zakelijk gaat het prima.”

Verslavingszorg

Na het voorval in april heeft de verdachte een zogeheten gedragsaanwijzing gekregen van de officier. Hij moest in behandeling bij de verslavingszorg en GGZ en meewerken aan alcoholcontroles. Daar heeft de man zich aan gehouden.

De officier acht hem schuldig aan zware mishandeling. Tegen de man is drie maanden voorwaardelijke celstraf en verplichte behandeling geëist.

Grote verantwoordelijkheid voor het bedrijf

Volgens zijn advocaat Hugo Pellinkhof is er geen sprake van een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij de echtgenote. De raadsman zei verder: ,,Mijn cliënt vecht al jaren tegen zijn alcoholprobleem. Het is een keihard werkende man met een grote verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Aan de andere kant is hij ook angstig dat het door tegenslag uit zijn vingers glipt.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.