RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Extreem gebruik lachgas: 'Ik was flink duizelig na 80 ballonnetjes'

Jongeren gebruiken lachgas in Amsterdam (de jongens op de foto komen niet in het verhaal voor) Beeld © ANP

Is lachgas slecht voor je gezondheid? Deskundigen maken zich zorgen over problematisch gebruik van jongeren. Maar als je het normaal gebruikt is er niet veel aan de hand, vinden lachgasgebruikers. "Ik heb ook weleens 80 ballonnen op een avondje gedaan. Toen was ik de volgende dag wel heel duizelig. Best schrikken."

Faab-Jan (zijn volledige naam is bekend bij de redactie) had een periode dat hij als groot lachgasgebruiker door het leven ging. "Toen gebruikte ik zo'n twee à drie keer per week. Soms ook best veel ballonnen: zo'n 70 of 80 stuks op een avond. Dat was wel een uitschieter hoor."

Duizelig

Eén keer had hij flink last de volgende dag. "Toen ik de volgende ochtend wakker werd, kon ik haast niet meer op mijn benen staan omdat ik zo duizelig was."

Dat was schrikken voor Faab-Jan. Dus ging hij minderen. "Nu gebruik ik het alleen nog na feestjes. We doen het dan met een groepje vrienden, gewoon bij iemand thuis omdat het in kroegen niet mag. Lachgas is heel populair onder jongeren."

Weken hoofdpijn

Dat zegt ook Mathijs (25) uit Groningen. "Ik gebruik het niet heel vaak, zo nu en dan. Op feestjes, met vrienden. Het is populair onder mijn vrienden en bekenden. Als je het normaal gebruikt, is er niet zoveel aan de hand."

Maar ook bij Mathijs ging het een keer niet goed. "Toen had ik teveel gebruikt op een avond en heb ik drie weken hoofdpijn gehad."

Flinke stijging gevallen

Volgens hoogleraar toxicologie en arts Dylan de Lange van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum neemt het problematisch gebruik van lachgas hard toe. Zorgelijk, vindt hij. "Wij zien een flinke stijging van het aantal meldingen bij ons centrum. Van 13 meldingen in 2015 naar 54 vorig jaar."

De arts vervolgt: "Dit zijn de erge meldingen die artsen of ziekenhuizen bij ons doen. Het is dus slechts het topje van de ijsberg."

Wat is lachgas?

  • Lachgas adem je in via een ballon. 
  • Het gas zit in patronen of cilinders. 
  • Via een speciale spuitbus wordt het lachgas in de ballon gespoten.
  • Sinds 2016 valt het onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. 
  • Daardoor is er makkelijk aan te komen: in veel cafés wordt het aan de bar verkocht.
  • De meeste mensen die lachgas gebruiken, nemen maximaal 10 ballonnen per dag.
  • Maar extreem gebruik komt steeds meer voor. 

Lekker roesje

Waarom de partydrugs toch zo populair is? Dat heeft te maken met het lekkere roesje dat je krijgt voor relatief weinig geld, zeggen de gebruikers. 

"Je krijgt even een lekker gevoel, niet zozeer een lachkick. Dat roesje duurt maar kort, enkele seconden", zegt Mathijs.

En jongeren willen nieuwe dingen uitproberen, daarom gebruiken ze dit volgens Faab-Jan. "Bier gaat ook vervelen. Als je eenmaal bezig bent, wil je wel meer van dat lekkere gevoel. Daarom is het weleens voorgekomen dat ik zo 80 ballonnen gebruikte op een avond. Dat doe ik nu niet meer hoor."

Lachgasleverancier

Faab-Jan betaalt voor een tank van 4 liter 80 euro en 160 euro borg. "Uit die tank kan ik wel 500 ballonnen halen. Best betaalbaar dus." Hij bestelt via Snapchat. Er zijn steeds meer leveranciers die lachgas aanbieden, zoals Mister Lachgas. De eigenaar wil anoniem blijven. 

"Ik heb zelf een café gehad waar we lachgas verkochten. We zijn daarmee begonnen omdat er veel vraag naar was. Toen dachten we: we kunnen het beter zelf gaan leveren", zegt de leverancier. 

Niet aan de regels houden

De eigenaar stelt dat er veel leveranciers zijn die zich niet aan de regels houden. "Wij wel. Wij zijn een officieel bedrijf en we betalen gewoon btw. We zijn niet begonnen om zoveel mogelijk geld te verdienen op andermans gezondheid."

Maar er zijn bedrijven die dat wel doen, stelt hij. De discussie die momenteel rond de partydrugs gaande is, helpt dat in de hand, zegt de leverancier. "Er is veel onduidelijkheid over of lachgas wel of niet legaal gaat blijven. Daarom wil iedereen zoveel mogelijk gebruiken en verkopen nu het nog kan."

Lachgas verbieden? Gebruikers Faab-Jan en Mathijs zien weinig in een verbod op de partydrugs. "Jongeren gaan het toch wel gebruiken."

Faab-Jan's ouders weten ook dat hij lachgas gebruikt. "Als ik maar niet te veel gebruik, vinden ze het wel prima."

Arts Dylan de Lange: 'Gevallen van blijvende verlamming bekend'

"Zo nu en dan een keer een ballonnetje kan niet zoveel kwaad, maar we zien steeds meer problematische meldingen van jongeren die heel veel gebruiken. Als je lachgas gebruikt, krijg je even een zuurstoftekort in je hersenen. Ook ontstaat een tekort aan vitamine B12. Bij lang en veelvuldig gebruik heeft dat gevolgen. Dat merk je door zenuwuitval wat weer kan zorgen voor tintelingen in je voeten en benen. Dat kan nog verder gaan waardoor er verlammingen ontstaan. Er zijn een paar gevallen bekend waarbij jongeren blijvend verlamd zijn geraakt."

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede en Maaike Vos
Meer over