RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Winner eats all: Takeaway groeit verder door opslokken van concurrenten

Jitse Groen, de oprichter, topman en de belangrijkste aandeelhouder van Takeaway. Beeld © ANP

Het maaltijdbezorgbedrijf Takeaway groeit door. De tweede 'ballsy overname' in korte tijd lijkt aanstaande door het samengaan met het Britse Just Eat. En dat is even knap als noodzakelijk, aldus kenners. "Het is eten of gegeten worden."

Eerst maar eens eventjes de cijfers op een rij. Daaruit blijkt dat Just Eat op dit moment een stuk groter is dan Takeaway. 

Dat geldt alleen niet voor de marktwaarde op de beurs: sinds kort is Takeaway Just Eat voorbij gegaan als het gaat om marktkapitalisatie. Dat is wat het bedrijf volgens beleggers waard is, en zegt dus iets over de mate van vertrouwen bij investeerders in een bedrijf. 

Wordt de combinatie niet te machtig?

Aandeelhouders moeten nog wel akkoord gaan met het plan dat vanmorgen bekend werd gemaakt. De kans dat toezichthouders een stokje voor het plan steken is klein. Omdat de twee bedrijven in verschillende markten actief zijn, ontstaat er niet ineens een grote nieuwe speler die een te grote macht zou krijgen.

In Nederland hoeft de fusie in ieder geval niet aangemeld te worden, laat een woordvoerder van toezichthouder ACM weten. Dat is omdat Just Eat niet in Nederland actief is of wordt.

In Europa is ook nog geen melding binnen, laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten. Of dat nodig is, is nog maar de vraag. De combinatie haalt de ondergrens van 5 miljard omzet wereldwijd niet. Die grens hanteert de Europese Commissie bij het beoordelen of er überhaupt gekeken moet worden naar een fusieplan. 

Het bedrijf zelf wil niet reageren op vragen over dit onderwerp. "Het is wat voorbarig daar nu op te reageren", laat een woordvoerder weten.

Wie is de winnaar van deze deal?

Dat lijkt toch Takeaway te zijn, het aandeel Takeaway staat al de gehele handelsdag in de plus. "Ze groeien zo hard, dat ze een grote concurrent weten op te slokken", zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "Maar het is een ballsy offer, het moet nog blijken dat alles doorgaat. Er zou ook nog een hoger bod van een andere partij kunnen komen", voegt hij toe. 

En ook in de Amerikaanse staat Connecticut kan er een kleine polonaise gelopen worden vandaag. Daar zit Cat Rock Capital Management, een investeringsmaatschappij die sinds eind vorig jaar al aanstuurt op veranderingen bij Just Eat omdat het volgens de Amerikanen niet goed genoeg presteert. 

De activistische aandeelhouder met een belang van 0,73 procent in het Britse bedrijf verwees eerder dit jaar al naar Takeaway als voorbeeld hoe Just Eat geleid zou moeten worden.

Cat Rock heeft overigens ook een belang van bijna 5 procent in Takeaway. 

En de verliezer? 

Kleine restaurants. De deal is een teken dat de maaltijdbezorgmarkt volwassen aan het worden is, zegt Maurits Kreijveld, strategisch adviseur en auteur van een boek over de platformeconomie. 

Kreijveld: "Er moet geld verdiend worden met de gratis app, linksom of rechtsom." Dat baart hem wel zorgen. "De kleinere jongens zullen dat spel minder snel mee kunnen spelen, omdat zij minder onderhandelingsmacht hebben."

Waarom doet Takeaway dit eigenlijk?

Omdat het in deze sector 'eten of gegeten worden is', moest Takeaway deze stap ook wel nemen, vertelt Veenstra. "Ze komen wel in het vaarwater van andere grote jongens, zoals Uber Eats en Deliveroo waar Amazon in heeft geïnvesteerd."

Het gaat om naamsbekendheid, legt Kreijveld uit. "Consumenten hebben geen vijf apps, dus je moet de nummer 1 of 2 zijn." Hij voorziet dat bedrijven hun marktmacht verder gaan benutten, met deals met restaurants. In hoe meer landen Takeaway aanwezig is, hoe aantrekkelijker het voor een bedrijf als McDonald's wordt om met het bedrijf in zee te gaan. 

Wie krijgt het voor het zeggen? 

Jitse Groen, maar minder absoluut dan nu. De topman van Takeaway wordt ook topman van het nieuwe bedrijf. En hoewel zijn belang ongeveer halveert door de uitruil van aandelen, blijft Groen de aandeelhouder met het grootste pakket van zo'n 12 procent.

Groen had in januari nog bijna 30 procent, blijkt uit de meest recente melding in het register van de AFM. Dat belang verwaterde daarna, tot ietsje meer dan 25 procent, blijkt uit data van Refinitiv. Dat is net boven de grens van 25 procent, waarop een nieuwe melding gedaan moet worden.

Delivery Hero, begin dit jaar overgenomen door Takeaway, is aandeelhouder nummer twee. Het Duitse bedrijf kreeg een deel van de overnamesom betaald in aandelen van Takeaway, goed voor een belang van ruim 15 procent.

En, komt er snel een volgende overname?

Voorlopig zal het wel even duren voor Takeaway een nieuwe overname doet, voorspelt Corné van Zeijl, analist van Actiam. "Voor nu zitten ze wel even aan hun max." Twee van zulke grote bedrijven integreren kost tijd, legt hij uit. Daarnaast is er werk aan de winkel bij Just Eat, dat maar in een land winstgevend is. 

Alle andere landen waar het actief is, zullen zorgvuldig bekeken moeten worden. "Zien we hier genoeg potentie, om echt de marktleider te worden, zo niet dan nemen we er afscheid van", verwoordt Van Zeijl de overwegingen bij het nieuw te vormen bedrijf. 

Takeaway
Lees ook:
Takeaway haalt geld op bij beleggers om Duitse overname te betalen