Weekend: tweedeling in het land

Hitte wordt geleidelijk verdreven

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 26 juli 2019 09:24 uur
Laatste update: 26 juli 2019 09:48 uur
Dit weekend zien we een tweedeling in het land. In de noordelijke provincies blijft de hitte nog aanhouden terwijl in het zuiden 'project afkoeling' is gestart. Daar moet men rekening houden met forse regen- en onweersbuien.
Dit weekend een plu voor de zon of voor een stevige bui. Het hangt ervan af waar je bent. Foto Paul Hermans

Vandaag, vrijdag krijgen we te maken met de vierde landelijk tropische dag. In heel het land wordt het weer tropisch met de hoogste temperaturen in het zuiden van het land. Daar kan de thermometer vanmiddag weer 37 tot 39 graden gaan aangeven. In het noorden wordt het 30 tot 33 graden. Wel kan er vanmiddag en vanavond op het heetst van de dag een lokale onweersbui tot ontwikkeling komen op de heetste plekken in het land. Vanavond is het op veel plaatsen een zwoele zomeravond. In het zuidwesten en later ook westen kan door wind van zee een stuk sneller afkoelen. Rond zonsondergang is het in het binnenland nog zo'n 30 graden terwijl in Zeeland en Zuid-Holland de thermometer al gezakt is naar 20 tot 21 graden.

Zaterdag afkoeling, maar niet overal

Zaterdag kunnen we van een heuse tweedeling spreken in het land en zullen de condities in het noorden en zuiden van het land sterk verschillen. Het heeft alles te maken met de windrichting.

Er komt een zeer duidelijke windsprong boven Nederland. In het westen en zuiden van het land wordt de wind west tot noordwest en stroomt er koele en vochtige lucht vanaf zee het land binnen. In het noorden en oosten blijft de wind juist oostelijk en zien we nog de droge en warme lucht. Dit leidt tot grote verschillen in temperatuur. In het noorden en oosten wordt het 30 tot 33 graden terwijl het in het zuiden en westen 23 tot 25 graden wordt. Er komt zo grote temperatuurverschil op korte afstand tot stand in ons land, een zogenaamde temperatuurgradient. De gradient komt grofweg van noordwest naar zuidoost te liggen. (Zie de lijnen op de afbeeldingen.)

Harmonie model, temperatuur zaterdagmiddag
Een zeer duidelijke windsprong

De exacte positie van de windsprong met daaraan gekoppeld de scherpe temperatuurgradient zorgt er voor dat op een locatie de temperatuur zomaar 5 graden kan variëren.

In De Bilt kan zaterdag nog makkelijk 25 graden worden. De landelijk hittegolf zal dus in ieder geval met nog een dag verlengd worden. In het noorden van het land houdt de hittegolf ook zondag aan.

Forse onweersbuien, kans op wateroverlast

In de koelere en vochtige lucht kunnen in de loop van de dag forse regen- en onweersbuien ontstaan die lokaal veel water kunnen brengen. In korte tijd kunnen er tientallen mm's water vallen. 30 tot 40 mm is niet uitgesloten en in geval van een heuse wolkbreuk kan er nog veel meer vallen. Dergelijke buien zullen lokaal voor wateroverlast zorgen.

Speel deze video af

Zondag ook elders kans op buien

Zondag verandert er in eerste instantie niet zo veel. Het zuiden blijft gevoelig voor de regen en onweersbuien terwijl in het noorden de zon nog schijnt en het weer erg warm kan worden. Later op de dag neemt ook daar wel de bewolking toe en mogelijk valt er later op de dag ook in het noorden een bui.

Volgende week: Licht wisselvallig zomerweer

Volgende week is het gedaan met de hitte en krijgen we een stuk aangenamere temperaturen in Nederland. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden en er zijn perioden met zon. Wel kan er zo nu en dan een bui vallen. Prima Nederlands vakantieweer.

Hitte maakt plaats voor meer normale temperaturen. Klik voor alle pluimen.

Files en vertragingen