Direct naar artikelinhoud
NieuwsInentingen

Den Haag gaat eigen bewoners overhalen zich te vaccineren

Ongeveer 16.000 jongeren ontvingen tijdens een inentactie in de RAI in april een vaccinatie tegen meningokokken.Beeld ANP

De gemeente Den Haag heeft een eigen actieplan ontwikkeld om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarmee is Den Haag naar eigen zeggen de eerste gemeente die zelf iets wil doen om de vaccinatiegraad te verhogen. 

Landelijk is het aantal inentingen na jaren van dalingen gestabiliseerd. Maar in Den Haag daalt de vaccinatiegraad nog altijd. Zo daalde de vaccinatiegraad van tweejarigen van 89,4 procent in 2017 naar 87,9 procent in 2018. Dat is ver beneden het percentage van 95 procent dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt om de groepsbescherming te realiseren. Den Haag streeft dan ook naar een vaccinatiegraad van 95 procent voor alle zuigelingen, kleuters en schoolkinderen.

Met het ‘Aanvalsplan Vaccinatie’ zegt Den Haag het voortouw te nemen om samen met het Rijk de uitbraak van ziektes zoals de mazelen te voorkomen. “De huidige vaccinatiegraad in Den Haag is zorgwekkend. Ik wil er als wethouder zorg alles aan doen dat onze kinderen in vrijheid, veilig en gezond op kunnen opgroeien,” zegt zorgwethouder Kavita Parbhudayal.

Mobiele vaccinatieteams

Het bereiken van dat doel vergt een lange adem, erkent Parbhudayal. Zij wil door een “grote campagne uitdragen dat vaccineren én het bestrijden van infectieziekten een collectieve verantwoordelijkheid is. Ik ben een liberaal wethouder, ik ben van mening dat de vrijheid van de een eindigt waar die van een ander begint”.

Naast de campagne moet het vooral makkelijker worden om te laten vaccineren. Den Haag zet daarom onder meer in op mobiele vaccinatieteams en het flink verbeteren van de bereikbaarheid, openingstijden en beschikbaarheid van vaccins en vaccinatiemomenten. Ook start de gemeente Den Haag een zogenaamde Haagse Vaccinatie Alliantie om kennis en kunde over dit onderwerp te delen.

Landelijk probeert de overheid ook de vaccinatiegraad te verhogen, onder meer door betere voorlichting. Het kabinet voelt vooralsnog niets voor een vaccinatieplicht.

Lees ook:

Politiek front tegen vaccinatie-weigeraars wordt steeds breder

Meer dan bij de vorige mazelenuitbraak klinkt in de politiek de roep om vaccinaties minder vrijblijvend te maken. De VVD en de ChristenUnie wegen de dilemma’s anders, nu zo veel ouders hun kinderen niet laten inenten.

Vaccinaties verplichten? En goed opvoeden dan?

Steeds meer ouders kiezen ervoor hun kinderen niet te laten vaccineren en dat leidt tot soms heftige discussies. Zou de overheid inenten moeten verplichten? In Italië was dat zo, maar daar heeft de overheid – tot verbijstering van kinderartsen – de verplichting gisteren opgeschort.