Translate

woensdag 24 juli 2019

Een verbod op het fokken van Bambino Sphynx katten met een ziekmakende uiterlijk want de dieren hebben geen vacht en kromme poten



Stop op doorfokken doorgefokte katten

Cattery van de Lootakkers in Gendt (Gld) moet van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA per direct stoppen met het fokken van Bambino Sphynx katten. Bij een volgende overtreding volgt een hoge boete. Het is voor het eerst dat een kattenfokster “bekeurd” wordt en is een eerste stap in een verbod op vele kattenrassen met erfelijke gebreken.

Doorgefokte katten
De Bambino Sphynx is een typerend voorbeeld hoe ver fokkers gaan met het fokken van dieren met een ziekmakend uiterlijk. De katten hebben geen vacht, zeer korte, kromme poten en lijden volgens de Universiteit Utrecht (UU) aan ernstige gezondheidsproblemen. Desalniettemin bleef de fokster met deze dieren fokken. Daar is nu een einde aan gekomen. Fokt ze nog één keer Bambino Sphynx katten, dan krijgt ze een boete die op kan lopen tot vele duizenden euro’s.

image


Resultaat van campagne tegen het fokken zieke raskatten  
De Bambino Sphynx is maar één van vele voorbeelden van raskatten met erfelijke aandoeningen. Dier&Recht voert al geruime tijd campagne om het fokken van dit soort dieren te stoppen en vindt steeds vaker minister Schouten, de NVWA en de wetenschap aan haar zijde. Tegen fokkers van meerdere kattenrassen heeft Dier&Recht handhavingsverzoeken ingediend bij de NVWA. Afhankelijk van de beschikbare capaciteit van de NVWA , zal dit nog in 2019 leiden tot verboden en boetes.

Meer informatie:
Zie ook de RaskattenWijzer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten