Zwarte cross: Beledigen Allah verboden. Beledigen Katholieken geen probleem

Leestijd: 2 minuten  -LICHTENVOORDE- Jaarlijks verandert het Gelderse dorpje Lichtenvoorde in een moderne variant van het Bijbelse Sodom en Gomorra.

Gedurende de zomervacantie komen tienduizenden jongeren, en zij die zich daartoe nog rekenen, naar het evenement ‘de zwarte cross’.  De Zwarte cross is het grootste betaalde muziekfestival van ons land en de grootste motorcross ter wereld. Op de 22e editie van het driedaagse festival in 2018, kwamen 210.000 bezoekers af. De organisatie ervan is indirect in handen van rockband Jovink en de Voederbietels. Het festival vindt plaats op een terrein van 160 hectare in de gemeente Oost Gelre. Er zijn 33 podia waarop zo’n 250 bands en 1000 theaterartiesten optredens verzorgen. Lees verder onder de foto>

Het fenomeen is vooral geliefd bij hen die gaan voor drank, drugs en sex en dat alles in een overdosis. Deze gevaarlijke mix is ruimschoots aanwezig en een belangrijker reden om te komen dan de crossende motoren. Onder het motto hoe-gekker-hoe-beter en alles moet kunnen, leeft men zich uit in een orgie van lawaai, drank, drugs (in overvloed) en sex (zelfs in het openbaar). De organisatie is ruimdenkend, het jonge publiek nog iets meer. Het resultaat dit jaar was 1 dode.

Een bord op het terrein met het opschrift ‘Allahs afbakbar’ zorgde voor veel beroering. De een vindt het racistisch en islamofoob, terwijl een meerderheid der bezoekers er een vorm van humor in zag. Ook een bord met de tekst ‘leve de kleurling’ kon op stevige kritiek rekenen. Ook tegenstanders van abortus werden publiekelijk aan de schandpaal genageld en vele abortussen zal de zwarte cross voortbrengen, gezien het feit dat zeer vele meiden en jongens alleen maar voor zo veel mogelijk wisselende contacten komen.

De organisatie betreurde dat het bord met Allah als thema voor beroering zorgde. “dat is zeker niet onze intentie” aldus de organisatoren. Voor steeds meer mensen die met zorg naar deze happening kijken, lijkt deze moderne variant van Sodom en Gomorra de randen van het toelaatbare te overschrijden.

Maar het kan nog erger. Dat de excuserende woorden van de organisatie weinig voorstellen blijkt op zondag als er een heuse ‘Kerkdienst’ wordt aangericht, compleet met ‘Priester’ die het kruis ondersteboven draagt (satanisch), ronkende motoren tijdens de dienst, profane muziek en de rest zullen wij U maar besparen. Voor deze bespotting van het Christendom enerzijds en, in het bijzonder, de Heilige Katholieke Kerk anderzijds geen woord van excuses.

Als de gemeente, die een vergunning verstrekt voor een dergelijk evenement dit alles toelaat, dan is, zoals een verbaasde bezoekster zei, “de Achterhoek een achterlijke hoek”. Onderstaand een BNNVARA video over de gemiddelde bezoeker van de zwarte cross. Wij waarschuwen u voor het taalgebruik (red)

>

 

Foto: wikimedia/prive/ADN/YouTube/Omroep GLD