Buitenland
KRO-NCRV

Boris Johnson in voetsporen van oorlogspremier Winston Churchill

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris Johnson in voetsporen van oorlogspremier Winston Churchill

Boris Johnson mag zich eindelijk premier van Groot-Brittannië noemen. Hij stapt in de voetsporen van zijn grote icoon, oorlogspremier Winston Churchill. De kroon op zijn carrière. Debater in Oxford, fanatiek fietser in London, aanjager van de Brexit en een pain in the ass in het vorige kabinet van Theresa May.

Underdog Jeremy Hunt maakte geen schijn van kans tegen de gedoodverfde winnaar Boris Johnson. Met ruim 92 duizend van de stemmen maakte Johnson gehakt van zijn opponent, die 46 duizend stemmen kreeg. Hoewel de meerderheid van de stemmers Johnson steunen als opvolger van Theresa May, zijn de Britten zelf diep verdeeld. Een kloof, zelfs binnen gezinnen, die alleen maar groter wordt.

Waarom stemmen mensen dan toch op hem? “Het is circus Boris. Overal waar hij komt genereert hij aandacht. Hij trekt aan, hij durft alles te zeggen wat hem voor de mond komt, hij is impulsief, hij maakt fouten en hij komt er mee weg", stelt politiek commentator Kees Boonman in Spraakmakers.

'De Churchillfactor'

Johnson heeft zich altijd geïdentificeerd met Winston Churchill, de oorlogspremier die de Britten door de Blitz leidde en Europa onder de donkere mantel van Nazi-Duitsland redde. Van zijn boek De Churchillfactor maakt hij een haast persoonlijk manifest.

Voor Johnson komt zijn droombaan tijdens een nachtmerrie. De strijdmap ligt klaar. Hij moet zijn land uit de EU loodsen en de crisis met Iran bezweren.

'Prepare for a No-Deal'

Maar Johnson wil geen millimeter wijken van zijn 'No-Deal-Brexit'. Het Parlement heeft kort voor z’n aanstelling nog gauw een resolutie aangenomen waardoor dat lijkt afgewend, en hij bij voorbaat buitenspel staat. Rebelse Tory’s hebben Johnson gewaarschuwd dat hij zo weer op de stoep staat van Downing Street, als hij geen water bij de wijn doet.

"De EU kijkt naar hem met gepast wantrouwen en enige zorg. Er is eerder wel het een ander afgesproken met Theresa May, dat is doodleuk niet aangenomen door het Britse parlement. Johnson wil nu keihard opnieuw onderhandelen", denkt Boonman. Hij verwacht dat Johnson heel snel met President Trump een handelsverdrag zal willen afsluiten. "Dan heeft hij in ieder geval een punt gemaakt, maar het is de vraag of het veel economische verlichting zal bieden na een Brexit."

Ierland krijgt miljarden

De EU houdt ondertussen serieus rekening met een exit zonder deal, zo is er miljarden euro’s vrij gemaakt voor Ierland. Dat geld kan gebruikt worden om het land te beschermen tegen mogelijke schade.

Volgens The Times wil de Europese Unie 'zoveel uitgeven als nodig is' om de Ierse regering te ondersteunen bij verstoring van de handel. De Ieren lopen met hun import en export na een no-deal tegen een harde grens aan met het VK.

Ster advertentie
Ster advertentie