RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Waarom we massaal kijken naar bejaarden in een caravan: 'Saaie tv scoort'

Een fragment uit We zijn er bijna! Beeld © Claudine Everaert

Een bejaard echtpaar dat een kop koffie zet en een man die zijn voortent schoonmaakt. Heel veel meer gebeurt er niet in het tv-programma We zijn er bijna!, maar juist dat blijkt de sleutel tot het grote succes. Ruim 1,7 miljoen mensen zaten gisteren aan de buis gekluisterd. "Langzame, eerlijke tv. Nederlanders zijn er dol op."

Vijf weken lang was programmamaker Claudine Everaert op vakantie met de groep senioren die schittert in het negende seizoen van We zijn er bijna! bij Omroep MAX.

"Nou, vakantie...", zegt Claudine. "Het is vooral hard werken met ons teampje. Je bent na vijf weken bekaf. Maar het is ook een geweldige tijd met al die mensen."

Kijkcijferhit

Een kennis belde haar vanochtend wakker met het geweldige nieuws. Ruim 1,7 miljoen mensen hebben naar de eerste aflevering gekeken. "Geweldig mooi", zegt Claudine die het programma regisseert. 

Want; die cijfers, dat blijft toch altijd een beetje spannend. "Tot nu toe hebben alle seizoenen het goed gedaan. Maar met deze cijfers ben ik echt wel heel blij."

Kampeer-tv

Het programma volgt een groep reislustige senioren die vijf weken op een begeleide kampeervakantie gaan. Martine van Os presenteert, dit jaar is de bestemming De Balkan. 

Het concept is simpel: observeren en vastleggen hoe senioren vakantie vieren. Er wordt niets verzonnen en er hoeft niemand af te vallen. Ook zijn er geen ruzies en er gebeuren geen spannende dingen.

Het zetten van een kop koffie, het lezen van een boek of het schoonmaken van een auto zijn wel zo'n beetje de hoogtepunten. En natuurlijk de gesprekken: over koetjes en kalfjes, en het leven.

Geen ruzie

"Als er een ruzie is, filmen we dat juist niet", zegt Everaert. "Ik weet nog dat in het tweede seizoen twee mannen het aan de stok kregen. Over een plek waar ze wilden eten. Het liep zo hoog op dat ze met eten wilden gaan gooien. We hebben het niet gefilmd."

Is dat niet ongelooflijk saai? "Misschien wel, maar het is vooral echte en eerlijke  tv. En herkenbaar, daar houden mensen van. Je ziet een soort mini-maatschappij waarin allerlei soorten mensen met elkaar samenleven. Heel vredig. En feel good tv."

 

Wennen

Zo televisie maken, dat was in het begin wel even wennen. "Het programma druist in tegen alle tv-wetten, waarin snelheid en actie vaak domineren. Ik weet nog dat ik met Martine de eerste camping opliep voor het eerste seizoen. We zagen alleen maar mensen een boekje lezen of een beetje zitten. Moesten we hier tv van maken? Gingen hier mensen naar kijken? Nou, ja dus."

Claudine maakte al langer vakantie-programma's. Eerst samen met Derk Bolt en nu met haar eigen tv-bedrijf Alalena. "Mijn ouders waren vroeger reisbegeleiders op vakanties. Ze hadden altijd van die mooie verhalen. Dat fascineerde me. We werken samen met een reisorganisatie die de vakanties voor de senioren regelt. Wij gaan mee en leggen puur vast."

Band 

In februari, maart begint de tv-maker met de eerste voorbereidingen. "Dan boeken de mensen hun vakanties en bezoek ik ze thuis. Ik vertel ze over het programma en vraag of de mensen mee willen doen. Bijna iedereen wil dat eigenlijk wel. En als mensen het niet willen, dan houden we daar rekening mee. We zenden ook geen dingen uit die mensen niet willen."

Wekenlang met de mensen op vakantie, levert niet alleen een kijkcijferhit op, maar ook een band. "Ik krijg naderhand nog zoveel mailtjes en appjes van die lieve mensen. Mooi en waardevol."

Leerzaam

En het is leerzaam. "De mensen die wij volgen maken zich niet meer zo druk over hun leven. De haast en druk om te presteren zijn vaak weggevallen. De mensen zijn vooral bezig met het genieten van kleine dingen. Dat klinkt zoetsappig misschien, maar daar kun je een hoop van leren. Je leert wat echt belangrijk is in het leven."

Of er nog meer seizoenen komen? "Ik hoop het wel. Scandinavië lijkt me wel wat. Al is het weer vaak wat minder daar. We gaan het zien."

Maar eerst dit seizoen maar eens afmaken. "We hebben 200 uur filmmateriaal en moeten de laatste afleveringen van dit seizoen nog afmonteren. Dat is nog een hele klus en daarna ga ik lekker op vakantie. Naar Hulst. Ik hoef niet ver weg, even er tussenuit met de familie dat maakt me gelukkig."