Stop de ‘antifascistische’ intolerantie op de universiteit (elsevier.nl)


Elsevier is a global information analytics company that helps institutions and professionals progress science, advance healthcare and improve performance ...

door Febee in Overig  ·  22 Reacties

  • 4
  • 394x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Elsevier.nl Logo
Ruud Koopmans Foto: Steffen Roth
Foto www.marcobakker.com AFSHIN ELLIAN
Stop de ‘antifascistische’ intolerantie op de universiteit

Door Afshin Ellian - 06 January 2017
Begrippen als racisme en tolerantie dreigen volledig uitgehold te worden door hooligans binnen en buiten de academische wereld. Afshin Ellian verbaast zich over de reactie van ‘antifascisten’ op de uitlatingen van socioloog Ruud Koopmans.

Wetenschappelijk onderzoek in dienst van de humaniteit is niet altijd mogelijk. Vooral wanneer het gedrag, het geloof van de mens en de politieke orde als geheel op het spel staan. Ook wetenschappers die zich aan de idealen van humaniteit dienstbaar maken, komen weleens in conflict met het basisbeginsel van de wetenschap: het academische vermogen om kritisch onderzoek te doen. Bij religieuze of maatschappelijke vraagstukken roept dat weerstand op.

Ruud Koopmans, photographed on Sep 15th in Berlin. Photo: Steffen RothElsevier interviewde Koopmans in september: ‘DENK bestaat uit een stelletje Turkse Geert Wildersen’

De wetenschap heeft niet tot taak om de politiek of de moraal te redden. Wie dat wil doen, moet de politiek ingaan of een eigen beweging oprichten.

De elfde stelling van Karl Marx over de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach luidde: ‘De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt er op aan haar te veranderen.’ Linkse revolutionaire bewegingen hebben sinds de jaren zestig van de vorige eeuw geprobeerd om deze stelling binnen de academische muren te realiseren. Dat werd vooral geprobeerd binnen de sociale faculteiten. Daar wisten ze successen boeken in hun idealistische streven. Dit was dodelijk voor de wetenschap. Alles wat niet voldoet aan de idealen van de linkse humaniteit, wordt aangeduid als decadent, racistisch, kapitalistisch, rechts, fascistisch et cetera.

Na het proletariaat zijn migranten de nieuwe verschoppelingen

Na de verdwijning van het proletariaat in Europa kozen de aanhangers van de elfde stelling van Karl Marx voor een nieuwe groep ‘verschoppelingen’. En dat zijn de migranten. Maar ook de derde wereld werd heilig verklaard. Kritiek op of een kritische analyse over migranten dan wel de derde wereld, worden beschouwd als heiligschennis. Kritische wetenschappers riskeren scheldkanonnades en soms intimidatie door een pressiegroep.

Linkse studentenverenigingen worden graag als nuttige idioten ingezet in de strijd tegen een kritische analyse. Dat heeft nu de Nederlandse socioloog Ruud Koopmans meegemaakt.

2
1 voetstoots

Antifascistische intolerantie, is dus eigenlijk fascistische tolerantie,
Ik zie momenteel een veel groter gevaar in de overdreven anti-islam intolerantie, in de overdreven islam tolerantie dus.

6
2 Positivo

oh iets teveel gequote... question

1
3 voetstoots

Ik volg deze discussie nu al dagen, omdat ik er zelf midden in sta, en kan me er zelf maar niet in vinden. Het lijkt gewoon onderdeel van de hetze tegen alles wat links is. Wetenschap, alfa wetenschap in het bijzonder, draait nou eenmaal gewoon om objectiviteit. Dat betekent niet dat wat de schrijver verondersteld we migrantengroepen en derde wereld landen proberen te knuffelen en in een positief daglicht proberen te stellen. Het betekent dat we vrij van bestaande vooroordelen in de samenleving zo objectief en nauwkeurig mogelijk verslag doen. Dat dit vaak niet aansluit op de politieke agenda van (extreem) rechts is niet ons probleem. Het is ook niet verwonderlijk dat mensen die alfa studies volgen, vaak links uit het traject komen. Niet door indoctrinatie, maar door sociaal wetenschappelijke bevindingen. Ik heb mijn professoren nog nooit kunnen betrappen op politieke bias.

4
4 Gewoon een student

@4 Alfa wetenschap is subjectief georiënteerd. Zeker als het gaat om fictie zoals religie.
De heer Koopmans beschrijft behoorlijk objectief de impact van een vreemde niet westerse ideologie op de maatschappij en extrapoleert de gevolgen.

1
5 voetstoots

Ik ben benieuwd hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen. En wat dan de precieze definitie van ' verdediging van de islam' in de vraagstelling was. Wonderlijk trouwens dat NRC 'even' het onderzoek van Koopmans 'nadoet'. Alsof dat zo ff snel geverifieerd kan worden

1
6 BlackNinja

@5 Waarom zouden we subjectief georiënteerd zijn op het gebied van religie? Ik ben zelf atheïstisch, en wat mij betreft zou het een zege zijn als vandaag iedereen beslist er vrijwillig afstand van te doen. Maar dat weerhoud me niet om onderwerpen als religie gewoon objectief te onderzoeken. Ik sta persoonlijk kritisch tegenover het stuk van Koopmans, omdat hij op bepaalde vlakken waar hij beter veldstudie had kunnen toepassen hij voornamelijk gebruik heeft gemaakt van literatuurstudie. Ik snap dat veldstudie tijdrovend is, maar door op zulke cruciale punten van je onderzoek alleen te refereren naar andere onderzoeken, doe je wel een beetje aan de betrouwbaarheid van je eigen onderzoek af.

2
7 Gewoon een student

Het is een even bekend als bizar gegeven dat eenieder die de islam ook maar een beetje kritisch benadert onmiddellijk links Nederland over zich heen krijgt. De islam is nu eenmaal links meest heilige huisje dat ten aller tijden met vuur en zwaard verdedigd dient te worden; een houding des te onbegrijpelijker wanneer je bedenkt dat deze zelfde progressievelingen sinds mensenheugenis christelijke kerk aan schoppen. Over de 1000x conservatievere en intolerantere islam willen deze onnavolgbare lieden echter geen kwaad horen want anders worden ze pissig.

En geen mens die mij dit ooit uit heeft kunnen leggen.

2
8 greenmango

En dit blijft niet beperkt tot Nederland; in de VS werd een tijdje geleden een aan Ayaan Hirsi Ali eredoctoraat gecanceld na protesten uit progressieve hoek. In vergelijkbare incidenten werden eerder andere genodigden het spreken onmogelijk gemaakt. De linkse fanatische passie voor alles wat met de islam te maken heeft is werkelijk ziekelijk.

https://www.nytimes.com/2014/04/09/us/brandeis-cancels-plan-to-give-honorary-degree-to-ayaan-hirsi-ali-a-critic-of-islam.html?_r=0

1
9 greenmango

@8 Het is eigenlijk vrij makkelijk verklaarbaar. Zoals dit artikel ook aankaart, het "echte" links, waar ik mezelf overigens niet onder schaar, komt graag op voor zogenaamde verschoppelingen. Dus hoe harder (extreem) rechts tegen moslims zullen schoppen, de feller links zal reageren. Voor hun gaat het niet om het zelf volledig achter de Islam staan wel of niet, het gaat ze om het feit dat er een bevolkingsgroep in hun ogen slachtoffer is van de maatschappij, en daarom beschermt moet worden.

Echter in tegenstelling tot wat dit artikel beweert, vormt deze politieke zienswijze echt geen leidraad op de universiteit.

2
10 Gewoon een student
11 solidsteel

@10 : Hoeveel rechte docenten ken je en hoeveel linkse?

0
12 solidsteel

@12 *rechtse

0
13 solidsteel

@12 Ik zou het eigenlijk niet kunnen zeggen. Want zoals het hoort laten ze een politieke voorkeur niet hun onderwijs beïnvloeden. Net als dat ik de persoonlijke opinie die ik hier op Nieuwskoerier deel geen onderdeel laat zijn van mijn onderzoek. Als ik een gok zou moeten wagen zou ik zeggen dat ze over het algemeen links georiënteerd zijn. Maar zoals ik zei is dat vooral een gevolg van bevindingen uit de sociale wetenschap. De kans is groot dat bijvoorbeeld proffesoren op Economische faculteiten een stuk rechtser zijn. Er is dus geen sprake van een soort links monopolie op de wetenschap.

2
14 Gewoon een student

@10 Moslims zijn helemaal geen verschoppelingen, bepaald niet. Moslims spelen graag de Calimero-rol hoewel deze volkomen misplaatst is. Wie zijn ogen opent ziet dat moslims in de meeste gevallen juist de onderdrukkers zijn. In alle moslimlanden is het met de rechten van de niet-moslims treurig gesteld. Als links zo graag voor de verschoppelingen van deze aarde op wil komen kan het zich beter richten op oa yazidi's, christenen, Saoedische en Bengaalse bloggers en kindbruidjes. Maar dat doet progressief Nederland niet, angstig als het is om de tere moslimzieltjes te kwetsen. Liever springt het in de bres voor boerka's, boerkini's, haatpredikers en terroristen.

Walgelijk is het!

2
15 greenmango

@15 Nou laten we ook niet overdrijven. Links komt over het algemeen niet op voor de radicale islam. Dat doet extreemlinks misschien, maar dat is naar mijn mening net als extreemrechts maar een marginale groep gekken. Nee waar links voor opkomt is juist het deel Moslims dat zelf ook slachtoffer is van het salafistisch terreur. Want het salafisme is weliswaar een stroming binnen de Islam, de Islam in het algemeen is niet per definitie hetzelfde als het salafisme. Er valt dus te discussiëren of bepaalde groepen moslims aansprakelijk gehouden kan worden voor de daden van een totaal andere groep radicale moslims.

3
16 Gewoon een student

Noem eens één geldige reden waarom een samenleving tolerant ten opzichte van fascisten zou moeten zijn?

0
17 TedjeR

@16 Ook gematigde moslims zitten gevangen in een doctrine zonder weerwoord of zelfreflectie. Nooit hoor ik daar geluiden waarin uitgangspunten van de islam of koran ter discussie worden gesteld. Het antwoord is meestal: extremisten zijn geen echte moslims.

0
18 Dune

Winston Churchill was een wijs man.

1
19 vanachterenindepoes

@18 Klopt, en dat antwoord dekt dus inderdaad niet de gehele lading. De "niet mijn Islam" beweging vond ik wat dat betreft krachtiger, omdat daarbij niet ontkent werd dat radicalen en terroristen ook moslim zijn, maar dat ze een vorm van de Islam aanhangen die totaal niet strookt met dat van andere moslims.

Ik kan me eerlijk gezegd best voorstellen dat het lastig is om als moslim openlijk de islam of koran ter discussie te stellen. Om misschien even een beter inbeeldbare situatie te creëren moet u maar even denken aan vooroorlogs Nederland. Toen was het Christendom in bepaalde delen van het land ook nog zo sterk dat je verkettert werd als je je hier tegen afzette. De oorlog bracht hier pas verandering in. Met de Islam zal uiteindelijk hetzelfde gebeuren, de vraag is alleen op welke termijn.

1
20 Gewoon een student

@18 Klopt, en dat antwoord dekt dus inderdaad niet de gehele lading. De "niet mijn Islam" beweging vond ik wat dat betreft krachtiger, omdat daarbij niet ontkent werd dat radicalen en terroristen ook moslim zijn, maar dat ze een vorm van de Islam aanhangen die totaal niet strookt met dat van andere moslims.

Ik kan me eerlijk gezegd best voorstellen dat het lastig is om als moslim openlijk de islam of koran ter discussie te stellen. Om misschien even een beter inbeeldbare situatie te creëren moet u maar even denken aan vooroorlogs Nederland. Toen was het Christendom in bepaalde delen van het land ook nog zo sterk dat je verkettert werd als je je hier tegen afzette. De oorlog bracht hier pas verandering in. Met de Islam zal uiteindelijk hetzelfde gebeuren, de vraag is alleen op welke termijn.

1
21 Gewoon een student

@21 Voorlopig zie ik de repressieve krachten in de islam alleen maar toenemen. Het grote geld zit bij de landen van de Arabische Liga. Die hebben geen arbeidsmoraal en een gelijkheidsmoraal van lik mijn vestje. Het werk laten ze doen door slaven uit Pakistan en India.

0
22 Dune

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Malinois
Video | Schoonmakers halen grote hoeveelheid briefjes uit Klaagmuur

Die briefjes zijn natuurlijk overbodig. Waarom iets opschrijven als je gewoon kunt bidden?Wat wel weer meteen opvalt aan de beelden is de Mu...

1 minuut geleden geplaatst door Malinois

Malinois
Zware klap in Slavjansk: de Russen hebben 100 leden van het Franse Vreemdelingenlegioen "vergast" - Dissident.one

@11Ik doelde eigenlijk op de referenda die al zijn gehouden in die deelstaten en waarbij ver weg de meerderheid (80-90%) van de burgers hebb...

15 minuten geleden geplaatst door Malinois

LoydMorris
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@23 Toch hoop ik dat het Binnenhof, een stuk Nederlandse geschiedenis, behouden blijft voor ons land. . .Zo kun je alles wel weg donderen. ....

16 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

wildersfan
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@21 Jaja... maar we moeten Oekraïne renoveren, defensie renoveren, klimaat renoveren, de financiële sector renoveren, de toeslagen slachtoffer...

20 minuten geleden geplaatst door wildersfan

LoydMorris
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@20https://nos.nl/artikel/2512497-renovatie-binnenhof-complex-opnieuw-duurder-extra-kosten-aanzienlijk...

20 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

LoydMorris
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@18 Geldt voor alle oude bouwwerken die gerestaureerd worden en daarnaast aan alle veiligheidseisen en normen van 2024 moeten voldoen. ...

23 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

sockknitter
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@17Daar het artikel niet te lezen is, weet ik niet waarom het ineens zoveel duurder is....

25 minuten geleden geplaatst door sockknitter

LoydMorris
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@17 En dan vergeet ik er nog bijna bij te vermelden dat de eisen van techniek, verbindingen, veiligheidssystemen etc. etc. ook ingepast moeten w...

26 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

wildersfan
Nu al gigantische overschrijding renovatie Binnenhof: rekening loopt op tot 2 miljard

@17 Dat is zo ja. Alleen heeft de overheid wel extreem veel extreem dure projecten....

27 minuten geleden geplaatst door wildersfan

NK. App
Catoon 3d PornBdsmlr ComHentia SitesHiv PornWeb Series Porn VideosXxxhot ComGina RyderSexx VedeoDesi Xnxx BhabhiPron Video Hd 4kSabita BhabiPorn In A TaxiRailey DieselNude Nico RobinHot Teen XnxxGang Bang X VideosThree Girls XxxPavitra Lokesh Sex VideosPublic Humiliation SexualEscoerTaylor Swift CleavageXxx Video HousewifeJazmen Jafar OnlyfansKimy GrangerHot Wife Rio PornXvideoemOrgasm FuckChachi Ka Sex VideoGroping MomGranny Porn PictuersLezbıyenpornoMercedesblanche1Xxxx Bf Video HdSavannah Bond NakedPhilippines NudeAbella Danger PronSloppy BbcSummer Saga PornPokemon Hentai GamesJuliaticaDhanush Sex VideoBrazzzers ComBeautiful Japanese Girl PornBigwettitsBig Titty LesbiensDana Dearmond PervmomJake AdamsDiaperd AnimeHot And Sexy SexMistress T MomReddit Trashy BonerFamily X Video ComTik Tak Video OdiaBig Booty Ebony ThreesomeBlonde Por NB Grade SexTaylor Jay PornhubAshley Ortega LeakedSidneysummersBlack Porn Blow JobsWorship PornTubogaloreDoja Cat NudesIwiaBike Sex VideoSamantha Flair AnalBrunette JoiReddit Public NudeCacha Life PornTina Fire PornSunny Leone OldGay Love XxxPour Sex VideoStepsister Big TitsTeen Hairy PussyAmanda Riley PornMilfswallowsCrystal Chase AnalAsmr EroticKay Manuel91 色情Teenager Porn RedditNaughty MachiniLexi DonaDenise Austin In The NudeMssapphireSpankwire.cimChloe Carter PornAunt Cass Vacation AnianiboyMikaelatesta OnlyfansRani FuckBilly Raw PornPornsitesManga18clubNaked Boys And GirlsMilfy PornBlowjobs DeepSpank BangingPorn Video BlackmailAbella Danger PmvGrandma Sucks My CockEros .comPorn ViolantMoslem PornOs Melhores Filme PornográficoHitomila.laIndia Summer VideosSexy Gigi HadidDesi Bhabhi Ki ChudaiDesi Old Lady SexBi Curious PornMony FigueroaMiss GalileaGranny Squirt PornBeach CoyeurSalah BrooksXxinIndian Hotel Sex VideoFoot Worshipping PornCojiendo Mi EsposaJill Kely PornهننتايGarcelle Beauvais NudeBrownwyn AuroraNew Zealand XnxxRosamund Pike SexiestTinynudesJulia Fox NakedFakigSexerAriella Ferrera MoviesMonster Hentaiporn6annonce Paris90 Day Fiance NudeLesbain Message PornAnal LesbainCorrina Koph Leaked Only FansXxx ShoplifterAidra Fox PornEve Sweet BlackedNatty MellowHd Full BrazzersSpankbengTitfuckgifXxxnxx Free PornLady Dimitrescu FutaCristal D SouzaBig Ass Porn VideosRachel Ryan Pornstar18 Adult Video