Waarom koffie verkeerd de biefstuk onder de drankjes is
Goed drinken, dat is bij de hitte van de komende dagen het devies. Maar wát je drinkt, kan nogal een verschil maken voor het klimaat. Zo is de klimaatimpact van cappuccino een veelvoud van die van thee, sap of een biertje.
Dat blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Koffie verkeerd is de ‘biefstuk onder de drankjes’ en het meest onvriendelijk, concludeert de voorlichtingsorganisatie. De klimaatvriendelijkste dorstlesser is, niet heel verrassend, kraanwater. Dat is tevens het meest gedronken vocht: de gemiddelde Nederlander drinkt twee glazen water per dag.
Daarna volgt koffie. De klimaatimpact daarvan hangt sterk af van de hoeveelheid melk die je erin doet. Drink je zwarte koffie, dan is de impact relatief laag. Bij cappuccino of koffie verkeerd komt al gauw vier keer zoveel CO2 vrij, blijkt uit de vergelijking. Daarin is onder andere gekeken naar de teelt van grondstoffen, het transport, de verpakking en het energieverbruik door het koelen of verwarmen van dranken. Zo schiet de klimaatimpact van koffie en thee omhoog als je er te veel van zet. Maar zelfs dan blijft thee een van de klimaatvriendelijkste dranken.
Zuivel is relatief belastend voor het klimaat, onder andere doordat koeien het sterke broeikasgas methaan opboeren. Ook bij de productie van veevoer komt veel CO2 vrij. Tel daarbij op dat wij Nederlanders nogal stevige melkdrinkers zijn en dat maakt duidelijk waarom zuivel van alle dranken die we consumeren in totaal de grootste klimaatimpact heeft.
Grote verschillen
Binnen een drankcategorie kunnen de verschillen groot zijn. Zo is de klimaatimpact van een glas sinaasappelsap uit een glazen fles hoger dan van een glas appelsap uit pak. Bij sap en frisdrank heeft de verpakking een relatief grote impact op de klimaatscore: een kartonnen pak is beter dan een glazen fles, die zwaar is en dus transportonvriendelijk.
Na een zweterige werkdag even bijkomen op een terrasje? Van de alcoholische opties is Nederlands bier uit een statiegeldflesje de beste optie. Buitenlandse speciaalbiertjes in eenmalig glas (zonder statiegeld) hebben een veel grotere impact op het klimaat. Ook wijn uit een fles scoort niet zo best. Voor wijnsnobs een no go, maar klimaatfanaten kunnen het beste een bag-in-boxverpakking kopen.
Als we twee glazen fris inruilen voor kraanwater, besparen we net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5000 voetbalvelden
Allemaal klein bier? Een beetje rekening houden met het klimaat in je drankenkeuze heeft wel degelijk impact, aldus MilieuCentraal. ,,Als iedere Nederlander twee glazen fris inruilt voor kraanwater, besparen we per jaar net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5000 voetbalvelden groot’’, zegt woordvoerder Kirsten Palland.
,,Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalveliterfles en zelfs 200 keer beter dan een halveliterflesje. Vul thuis en onderweg een hervulbare fles. Vind je water saai? Geef het meer smaak door er komkommer, munt of een schijfje citroen aan toe te voegen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
-
PREMIUMKoken & eten
Eigenaar biefstukkenrestaurant: ‘Dat gezeik over die paarden heeft pijn gedaan’
Biefstukkenkoning Piet de Leeuw bestaat zeventig jaar. Wat begon als biljartcafé werd een begrip in Amsterdam. Eigenaar Loek van Thiel (69): ,,Prins Maurits ging zitten en deed zijn schoenen uit.’’ -
PREMIUM
Dit kun je zelf doen tegen de wereldwijde opwarming
De opwarming van de aarde is onomkeerbaar en daarvan gaan we steeds meer de kwalijke gevolgen ondervinden, waarschuwt Jelmer Mommers. In zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ scheidt hij feiten van fabels en zet hij uiteen hoe iedereen z’n steentje kan bijdragen om de schade te beperken. Drie praktische adviezen van de auteur. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
-
-
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi