RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

99,98 procent Noord-Koreanen stemt op partij Kim Jong-un

Kim Jong-un Beeld © AFP

De inwoners van Noord-Korea hebben bij de lokale verkiezingen massaal op de communistische partij van leider Kim Jong-un gestemd. Bijna geen kiezer bleef thuis: volgens staatsmedia was de opkomst 99,98 procent.

Bij de verkiezingen hadden de kiezers de mogelijkheid 'ja' of 'nee' te stemmen bij een kandidaat van de Arbeiderspartij voor provincie, stad en gemeente. Deze lokale verkiezingen zijn, net als de vierjaarlijkse parlementsverkiezingen, slechts een formaliteit. De opkomst bij verkiezingen in Noord-Korea schommelt al jaren tussen de 99,97 en 99,98 procent. 

De lokale verkiezingen bestaan volgens waarnemers vooral om de eenheid tussen bevolking en leiderschap te versterken. De krant Minju Joson riep alle in aanmerking komende kiezers op om 'een positieve bijdrage te leveren aan de consolidatie van de staat en het sociale systeem'.

Chronisch voedseltekort

Het was de tweede lokale verkiezing sinds Kim Jong-un eind 2011 aan de macht kwam en na de dood van zijn vader Kim Jong-il leider werd van de zelfverklaarde kernmacht. Het land kampt al jaren met een chronisch voedseltekort. Begin mei meldde het Wereldvoedselprogramma dat honger dreigt voor meer dan tien miljoen mensen in Noord-Korea.

Droogte
Lees ook:
Droogte teistert Noord-Korea: bevolking ondervoed en ziek