Waarom we in 2020 meer last gaan krijgen van de processierups

Waarom we in 2020 meer last gaan krijgen van de processierups

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Waarom we in 2020 meer last gaan krijgen van de processierups

Er is goed en slechts nieuws over de processierups. Het goede nieuws is dat de ergste overlast nu wel voorbij is. Dat komt omdat de meeste rupsen zijn verpopt en uitgeroeid tot vlinder. Er zijn dus bijna geen rupsen meer die nieuwe brandharen in de lucht kunnen schieten. Brandharen in oude nesten blijven overigens nog wel voor overlast zorgen.

Het slechte nieuws is dat het aantal eikenprocessierupsen in 2020 verder zal gaan stijgen. Althans de kans daarop is groot.

Ook Arnold van Vliet, Bioloog en voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, denkt dat de processierups voor veel overlast blijft zorgen. Zorgwijzer legt uit waarom:

Meer vlinders

Een belangrijke reden voor de groeiende overlast, is het feit dat er dit jaar al heel veel processierupsen zijn.

Hierdoor zijn er straks nog meer vlinders dan normaal, die op hun beurt weer nieuwe eitjes gaan leggen. Vrouwelijke vlinders leggen tot wel 200 eieren op twijgen en kleine takken van de eikenboom.

Meer eikenbomen

Maar niet alleen het aantal vlinders speelt een rol. De laatste jaren zijn er namelijk veel nieuwe eikenbomen aangeplant. Er is daarom meer voedsel beschikbaar voor de rups. Hoe meer voedsel er is, hoe meer processierupsen blijven leven.

“Er zijn veel nieuwe eiken aangeplant: vlinders van de processierups hebben de eikenbomen voor het uitkiezen.”

Minder natuurlijke vijanden

Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en verdwijnen van natuurgebied is het aantal insecten de laatste decennia met 70 procent afgenomen. Er zijn daardom minder natuurlijke vijanden van de processierups, zoals:

  • De Rupsenaaskever
  • De Groene gaasvlieg
  • De Kale bosmier
  • Het tweestippelig lieveheersbeestje
  • De Bronswesp

Omdat er minder natuurlijke vijanden zijn, blijven meer rupsen in leven.

Hogere temperaturen

Ten slotte zijn ook de weersomstandigheden in Nederland gunstiger geworden voor de processierups. Door klimaatverandering wordt het ieder jaar ietsje warmer in Nederland. De droge winter van afgelopen jaar draagt verder bij aan de stelselmatige ontwikkeling van de rups.

Daar komt nog eens bij dat het warme weer ook andere rupsen aantrekt, zoals de dennenprocessierups. Deze rups heeft tot 30% meer brandharen dan de eikenprocessierups.

De komende herfst en winter zullen bepalend zijn voor het aantal processierupsen in Nederland in 2020.

Ernstige klachten

De brandharen van de eikenprocessierups zorgen bij aanraking met de huid, ogen of luchtwegen voor zeer vervelende, of zelfs ernstige klachten:

  • Uitslag en rode bultjes
  • Jeuk
  • Kriebel in de mond en keel
  • Hoesten en benauwdheid
  • Oogklachten
  • Koorts en braken

Op Zorgwijzer staat een uitgebreid kennisdossier met tips om de klachten van de brandharen zoveel mogelijk te voorkomen en tegen te gaan.  

Let op:

Bij ernstige klachten of klachten aan de ogen wordt aangeraden om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kunnen we doen tegen de eikenprocessierups?

Alleen door zeer grondige preventie en bestrijding kan het probleem van de eikenprocessierups effectief worden aangepakt. Vorige week werd al bekend dat het bestrijden van de rups Nederlandse gemeenten vele miljoenen euro’s gaat kosten.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, biologen en het Kenniscentrum Eikenprocessierups werken op dit moment samen aan een plan om de processierups aan te pakken. “We gaan kijken hoe we ons beter kunnen voorbereiden op de verspreiding van de rupsen en het inperken van de overlast”, zegt Raoel Koole, woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

“In de herfst verspreiden we een ‘leidraad beheersing eikenprocessierups’ onder gemeentes, waarmee zij zich beter kunnen voorbereiden voor komend voorjaar.”

Wat kunnen we volgens jou nog meer doen om deze plaag te bestrijden?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.