RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

112 verdrinkingsdoden in 2018, grootste toename in jaren

Medewerkers van de Reddingsbrigade Den Haag. Beeld © ANP

Het aantal doden door verdrinking is voor het eerst in zeventien jaar gestegen. In 2018 verdronken 112 Nederlanders. Dat zijn er 27 meer dan een jaar eerder, een stijging van 30 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een verklaring voor de stijging kan het CBS niet geven. Maar volgens bewegingswetenschapper Dorine Collard van het Mulier Instituut, kan het komen door de warme zomer. "Mogelijk is het drukker geweest op plekken met water, en dat zorgt voor ongelukken."

Veel minder dan vroeger

Het aantal verdrinkingsdoden is de laatste decennia flink gedaald. In de jaren vijftig verdronken elk jaar 400 tot 500 inwoners. Sinds 2000 schommelt dit aantal rond de 88. Vooral onder het aantal kinderen van één tot vijf jaar is het aantal doden door verdrinking afgenomen. Van 187 in 1950 tot gemiddeld 6 in de laatste tien jaar. 

Drie
Lees ook;
Drie zwemmers overleden voor de kust van Den Haag

De grootste groep verdrinkingsdoden zijn mensen boven de zestig: 48 dodelijke slachtoffers vorig jaar. Ook mensen met een niet-westerse achtergrond zijn kwetsbaarder. Per 100.000 inwoners verdronken drie keer zoveel mensen met een niet-westerse achtergrond als met een Nederlandse. 

Geen trend

Dat er in 2018 flink meer mensen zijn verdronken dan in voorgaande jaren, vindt Collard nog niet alarmerend. "Een stijging van een jaar zegt nog niet zo veel. Je kan nog niet spreken van een trend."