Trots overheerst bij Friezen over hun vlag

FOTO

FOTO PAUL JANSSEN

Friezen associëren de Friese vlag het meest met een gevoel van trots. Student Edo Pot concludeert dat na onderzoek onder 900 mensen.

Begrippen als traditie, vrijheid en eer scoren ook hoog. Duidelijk is dat vooral positieve emoties opgeroepen worden door de zeven rode pompeblêden die naar de zeven Friese Zeelanden verwijzen.

Na het trotse gevoel scoren ook vreugde, geluk en hoop hoog. Woede, schuld en walging scoren het laagst bij de emoties. Dat geldt ook voor begrippen als oorlog, agressie, geweld en zwakte.

Lees ook: Wat roept de Friese vlag bij jou op? Woede, vreugde, agressie of vriendelijkheid?

Pot, die met zijn onderzoek is afgestudeerd voor de Master Culturele Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , stelt vast dat Friezen zich sterk identificeren met hun vlag. Dit wordt versterkt naarmate de liefde voor Friesland groeit. Dan nemen ook de positieve emoties toe.

'Kan meer wapperen'

In zijn Engelstalige scriptie schrijft Pot, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Groningen, dat de officiële autoriteiten geen beleid hebben voor het gebruik van de Friese vlag. Maar omdat er zo'n sterke identificatie is en de vlag macht heeft, zou het dundoek meer kunnen wapperen. Dat zou het gevoel van Fries zijn kunnen versterken, veronderstelt hij. Ook stelt hij voor een soortgelijk onderzoek te doen naar de vlag van andere provincies in Nederland.

De onderzoeker volgde zijn Master aan de Campus Fryslân, onderdeel van de RUG. In Friesland zag hij de pompeblêden opvallend vaak hangen. Dat, samen met zijn fascinatie voor vlaggen, bracht hem op het idee de verbondenheid van Friezen met hun vlag te onderzoeken.