VS halen boven Straat van Hormoez een Iraanse drone neer

© AP

De Verenigde Staten hebben boven de Straat van Hormoez een Iraanse drone neergehaald, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag bekendgemaakt. Iran zegt geen weet te hebben van een vermiste drone. Intussen voeren de VS de sancties op: iedereen die bijdraagt aan het nucleaire programma van Iran – inclusief een in België gevestigd bedrijf – wordt gestraft.

Volgens Trump zou de drone op zo’n 900 meter afstand van de USS Boxer, een Amerikaans vliegdekschip, gekomen zijn. Er werd verschillende keren gevraagd afstand te nemen, maar die verzoeken werden volgens de president genegeerd. Daarop werd de drone uit de lucht gehaald. Dat schrijft de Amerikaanse zender CNN. “De drone bedreigde de veiligheid van het schip en van de crew. En werd daarom onmiddellijk vernietigd”, zei de president. De drone werd uit de lucht gehaald met een elektronische storing.

“Dit is de zoveelste provocatie en vijandige actie door Iran tegen schepen die zich in internationale wateren bevinden. De Verenigde Staten hebben het recht hun personeel, installaties en interesses te verdedigen. Wij roepen alle landen op om de Iraanse pogingen te veroordelen om de vrije scheepvaart en de wereldwijde landen te verstoren”, zei de Amerikaanse president ook.

Iran heeft geen informatie over een drone “die vandaag vermist zou zijn”. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif verklaard bij zijn aankomst op een zitting van de VN in New York.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Niet eerste drone

Enkele weken geleden schoot de Iraanse Revolutionaire Garde naar eigen zeggen een Amerikaanse drone neer. De ‘spionagedrone’ was het luchtruim binnengedrongen in Kuh-Mobarak, in de zuidelijke provincie Hormozgan, zo maakte de Iraanse staatstelevisie bekend. Een Amerikaanse militaire bron gaf toe dat de drone werd neergehaald, maar volgens hem gebeurde dat in internationaal luchtruim.

LEES OOK. Trump blies aanval op Iran af toen hem balans van 150 doden werd voorspeld

Als vergelding wilde Trump een tegenaanval lanceren, maar hij kondigde die op het nippertje af. In een tweet maakte hij toen bekend dat hij dat deed omdat hij hoorde dat er 150 doden zouden vallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sancties voor nucleaire hulp aan Iran

De Verenigde Staten hebben donderdag economische sancties opgelegd aan bedrijven en personen die ervan beschuldigd worden bij te dragen aan de apparatuur voor het nucleaire verrijkingsprogramma van Iran. De sancties, die kaderen in de strijd tegen de uitbreiding van massavernietigingswapens, viseren zeven bedrijven die gevestigd zijn in Iran, China en België en vijf Iraanse staatsburgers die banden hebben met Centrifuge Technology Company (TESA).

TESA speelt “een cruciale rol in het programma van nucleaire verrijking van uranium door de productie van centrifuges” die gebruikt worden in gebouwen van de Atomic Energy Organization of Iran (AEOI). Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën in een mededeling.

“De Amerikaanse regering is zeer bezorgd over de uraniumverrijking van het Iraanse regime en het andere provocatieve gedrag en zal zich blijven richten op iedereen die het Iraanse nucleaire programma steunt”, verklaart de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

De geviseerde bedrijven vormen een netwerk van handel en transport van aluminiumproducten die nodig zijn voor de productie van centrifuges door TESA die door de OEAI worden gebruikt om uranium te verrijken. Het gaat in het bijzonder om het Iraanse bedrijf Bakhtar Raad Sepahan – dat een kantoor heeft in België – en het Chinese Henan Jiayuan Aluminum Industry. Volgens de Amerikaanse autoriteiten kunnen de bedrijven de producten niet verkopen zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

Vorig jaar stapte de Amerikaanse president uit het nucleaire akkoord met Iran. Hij besloot opnieuw sancties in te voeren tegen het islamistische regime. In een reactie daarop stapte Teheran gedeeltelijk uit het akkoord en begon het land “onbeperkt” uranium te verrijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen