Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoteleigenaresse na twee aanslagen: 'Ik word geforceerd mijn hotel tegen lage prijs te verkopen'

18 juli 2019, 19.46 uur · Foto: Hotel Parkview

De eigenaresse van Hotel Park View in Zuid dat na twee aanslagen op last van burgemeester Femke Halsema werd gesloten, zegt al drie jaar te worden geforceerd om haar hotel te verkopen voor een lage prijs.

Dat blijkt uit het sluitingsbevel van de gemeente. Ze heeft de politie pas afgelopen dinsdag op de hoogte gesteld van de afpersing, een dag nadat ze te horen kreeg dat de burgemeester het voornemen had om het pand te sluiten.

Lees ook: Gemeente sluit hotel in Zuid na explosie

Voor hotel Parkview werd in oktober vorig jaar een granaat aangetroffen. Die granaat ontplofte niet, in tegenstelling tot het explosief dat begin deze maand in de straat werd geplaatst.

Zwaar explosief
In de nacht van 5 op 6 juli veroorzaakte een explosief flinke schade in de straat. Enkele dagen na de explosie bracht het hotel zélf beelden naar buiten. Hieruit werd, volgens de advocaat van het hotel, duidelijk dat het hotel niet het doelwit was. Daar gaat de gemeente niet in mee: het vermoeden bestaat dat de aanslag gericht was tegen de inrichting van het hotel.

Sluiting enige garantie
Volgens de burgemeester en de politie is een sluiting de enige garantie om herhaling van incidenten te voorkomen. Ook vinden ze dat de eigenaresse eerder had moeten vertellen dat zij wordt afgeperst, zeker omdat het al drie jaar gaande blijkt te zijn. 'De twee incidenten van 24 oktober 2018 en 6 juli 2019 gaven alle aanleiding om dit eerder aan de politie te melden.'

De eigenaresse heeft aangegeven dat zij door een sluiting failliet gaat, maar dat heeft ze volgens de gemeente niet nader onderbouwd. De burgemeester vindt het herstel van de openbare orde zwaarder wegen dan de financiële belangen van de eigenaresse.