Frans Timmermans

Timmermans over Britse brexitonderhandelaars: 'Ze renden rond als idioten'

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft hard geoordeeld over de Britse brexitonderhandelaars. Hij zegt dat brexiteers "rondrenden als idioten" en "geen plan hadden". Over de Britse premierskandidaat Boris Johnson zegt hij het idee te hebben dat Johnson "spelletjes speelt".

Timmermans, die tot voor kort in de race was om voorzitter van de Europese Commissie te worden, deed de uitspraken in mei tegen het BBC-programma Panorama. In het programma, dat vanavond om 21:00 Britse tijd wordt uitgezonden, komen meerdere kopstukken over de brexit aan het woord.

Bekijk hier een fragment:

‘Ze hebben gewoon geen plan'

PvdA-kopstuk Timmermans verwachtte vooraf dat de "briljante" Britten ergens "in een kluis in Westminster een Harry Potter-achtig boek met alle trucs" hadden klaarliggen.

Maar na de eerste publieke uitspraken van David Davis, oud-minister voor Brexit, besefte Timmermans dat de Britten geen plan hadden voor hun vertrek uit de Europese Unie. "Ik zag Davis niet onderhandelen en elders grootspraak verkondigen."

"Ronduit schokkend"

"O mijn god, ze hebben geen plan", realiseerde Timmermans zich toen. "Dat was ronduit schokkend, omdat je weet wat voor schade dat kan veroorzaken. We zien het: de tijd dringt en er is geen plan."

"Het was als Lance Corporal Jones: "Don't panic, don't panic", terwijl ze rondrenden als idioten." Timmermans verwijst naar het personage Lance Corporal Jones uit de Britse televisieserie Dad's Army uit de jaren '70.

In de sitcom over de Tweede Wereldoorlog roept Jones vaak "Don't panic, don't panic" (geen paniek, geen paniek), terwijl hij duidelijk juist wel in paniek raakt. De serie werd in Nederland uitgezonden door de VARA onder de titel Daar komen de schutters.

Over Boris Johnson, die volgens peilingen grote kans maakt om de nieuwe premier van Groot-Brittannië te worden en de brexit verder te leiden, heeft Timmermans ook geen goed woord over.

"Ik weet niet zeker of hij oprecht is", zei Timmermans over Johnson. "Ik had altijd de indruk dat hij spelletjes speelde. Misschien ben ik een beetje hard, maar het wordt tijd dat we een beetje hard worden."

"Nooit onder de indruk"

In dezelfde uitzending komt ook de Franse politicus Michel Barnier aan het woord, de hoofdonderhandelaar van de EU in de gesprekken over de brexit. Volgens Barnier was de deal die de EU met May sloot de enige manier voor Groot-Brittannië "op een ordelijke manier de EU te verlaten". Maar de voorstellen werden drie keer afgewezen in het Britse Lagerhuis.

Barnier benadrukt in het interview dat May hem "nooit" had gezegd dat ze voor een no-deal zou gaan. "Ik heb nooit zo'n zin gehoord", zegt de Franse politicus. May zei publiekelijk juist altijd dat no-deal beter is dan een slechte deal.

Wat zou er gebeuren als de Britten "het lidmaatschap van de EU zouden verscheuren", vraagt de interviewer aan Barnier. Maar die houdt zich op de vlakte. "Het Verenigd Koninkrijk zal de consequenties onder ogen moeten zien", antwoordt hij daarop.

Over of de Britse onderhandelaars ooit echt gedreigd hadden om zonder deal te vertrekken, zegt Barnier: "De mensen van het Verenigd Koninkrijk zijn goed geïnformeerd, competent en weten hoe wij als EU werken. Ze wisten vanaf het begin dat we niet onder de indruk zouden zijn van zulke dreigementen. Het heeft geen zin die te gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl