Westerwolde steekt minima in Ter Apel de helpende hand toe

De gemeente Westerwolde hoopt dat 200 huishoudens in Ter Apel honderden euro's per jaar goedkoper uit gaan zijn

De gemeente Westerwolde hoopt dat 200 huishoudens in Ter Apel honderden euro's per jaar goedkoper uit gaan zijn Audiovisual Library European Commission

200 huishoudens met een kleine beurs in Ter Apel krijgen hulp bij het verlagen van hun lasten.

Dat heeft de gemeente Westerwolde bekend gemaakt.

Volgens wethouder Bart Huizing (PvdA) is er sprake van een proef, De VoorzieningenWijzer genaamd, die de gemeente met Woonzorg Nederland en de woningcorporatie Acantus uitvoert.

Deskundige op gebied van besparen

De proef houdt in dat de huishoudens bezoek krijgen van een deskundige op het gebied van besparen. Die geeft hun tips hoe ze bijvoorbeeld beter gebruik kunnen maken van gemeentelijke regelingen en verzekeringen en hoe ze hun energielasten kunnen verlagen. De praktijk leert dat menig gezin te weinig kennis heeft van allerlei armoederegelingen of de 'drempel' om er gebruik van te maken te hoog vindt.

500 tot 600 euro per jaar besparen

,,Met Acantus hebben we eerder zo'n project opgezet en toen bleek dat huishoudens wel 500 tot 600 euro op jaarbasis goedkoper uit konden zijn, bijvoorbeeld door beter gebruik te maken van regelingen'', zegt wethouder Bart Huizing. ,,We hopen dat dit soort bedragen bij de proef in Ter Apel ook bespaard gaan worden en dat de betreffende huishoudens meer armslag krijgen. Dat is voor hen goed maar ook wij en de woningcorporaties vinden dat natuurlijk belangrijk.''

'We weten wie hulp kan gebruiken'

De gemeente, Acantus en Woonzorg Nederland zoeken de 200 huishoudens zelf op en nodigen hen uit mee te doen met de proef. ,,We weten welke gezinnen de hulp goed kunnen gebruiken. We leggen 37.000 euro voor het project op tafel. Daarmee betalen we bijvoorbeeld de bespaarexpert.