Hezbollah: Israël wordt aangevallen als Iran wordt aangevallen

Youtube

Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese terreurbeweging Hezbollah, heeft aangegeven dat Israël zal worden aangevallen door Iran als dat laatste land door de VS wordt aangevallen. Dit zei hij tijdens een interview met het tv-station al-Manar. “Iran kan Israël met geweld en kracht bombarderen,” aldus Nasrallah, die ook liet weten dat hij meer strijders terugtrekt uit Syrië, het buurland waar Hezbollah jarenlang meevocht in de burgeroorlog.

“Als de Amerikanen eenmaal begrijpen dat deze oorlog Israël van de kaart kan vegen, zullen ze die heroverwegen,” aldus Nasrallah, doelend op de recent opgelopen spanningen tussen de VS in Iran in de Straat van Hormuz. Daar werd onlangs een Amerikaanse drone door Iran onderschept. Sindsdien zijn de spanningen tussen beide landen opgelopen. Teheran is Nasrallahs belangrijkste bondgenoot. Iran sponsort hem met geld en wapens. “Onze gezamenlijke verantwoordelijkheid in de regio is om te werken aan het voorkomen van een Amerikaanse oorlog tegen Iran.”

Net als tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 zal Israël worden aangevallen als de Amerikanen aanvallen. Hezbollah zal dan mogelijk de leiding nemen in zo’n aanval. In 2006 vocht de terreurorganisatie al een oorlog uit met het Israëlische leger IDF. Mogelijk is een nieuwe oorlog met Israël de reden waarom Nasrallah het aantal Hezbollah-strijders in Syrië heeft verkleind.

“We zijn nog steeds overal aanwezig, maar we hebben het aantal troepen teruggedrongen overeenkomstig de noden in de huidige situatie”, aldus Nasrallah over zijn missie in Syrië. Hij voegde er aan toe dat de ‘Syrische staat zich herstelt en zijn autoriteit uitbreidt’. Mocht de situatie in Syrië toch omslaan, dan kunnen Nasrallahs terroristen gemakkelijk weer worden ingezet, zo liet hij weten.

Nasrallah werd begin 2019 getroffen door een hartaanval, maar is intussen hersteld en weer aan het werk. De sterke man, die de terreurbeweging sinds 1992 leidt, was al vanaf november vorig jaar niet meer in het openbaar gezien. Dat was opmerkelijk voor de leider, waarvan de aanhangers gewend zijn dat hij geregeld lange toespraken houdt. Nasrallah heeft in zijn toespraken regelmatig de staat Israël vervloekt en bedreigd. 

Lees ook:
Nasrallah krijgt hartaanval

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah (58) heeft een hartaanval gekregen. Dit meldt de Israëlische krant Israel Hayom in een bericht, waarin de Libanese journalist Jerry Mahar wordt geciteerd. De leider van de terreurbeweging is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij meteen in behandeling is genomen.

Categorie:

Home » Nieuws » Hezbollah: Israël wordt aangevallen als Iran wordt aangevallen