Direct naar artikelinhoud
Stuur geen fregat naar de wateren bij Iran
CommentaarStraat van Hormuz

Stuur geen fregat naar de wateren bij Iran

Het Nederlandse kabinet buigt zich over een verzoek van de Verenigde Staten om steun te verlenen aan een internationale maritieme coalitie om koopvaardijschepen in de Straat van Hormuz te beschermen. Dit nadat in de afgelopen maanden in de wateren nabij Iran zes olietankers zijn aangevallen, vermoedelijk door marine-eenheden van Iran. Het land zelf ontkent hierbij betrokken te zijn geweest. Wel maakte Iran bekend een Amerikaanse drone te hebben neergehaald.

Als Nederland steun zou verlenen ligt het sturen van een Nederlands fregat voor de hand. Of het verstandig is, is zeer de vraag. Net zoals het eerder verstandig was niet in te gaan op het Amerikaanse verzoek om troepen te sturen voor een nieuwe missie in Syrië tegen IS-eenheden. Daarvoor ontbreekt een VN-mandaat dat er ook niet zal komen. Bovendien moet de krijgsmacht weer op adem komen en is Syrië met aanwezige troepen van Turkije, VS, Iran en Rusland een geopolitiek wespennest.

Nieuwe, nog zwaardere sancties

Voor het sturen van een marineschip naar de straat van Hormuz en andere wateren om koopvaardijschepen en tankers te beschermen vallen best argumenten te bedenken. Nederland is een handelsnatie die sterk afhankelijk is van een vrije doorgang van schepen door internationale wateren. Dan kan ook iets van Nederland worden verwacht, zoals de afvaardiging van een fregat.

De animo voor zo’n maritieme internationale coalitie is echter onder Europese landen voorlopig niet groot. De Verenigde Staten hebben ons ook niet nodig. De supermacht kan met grote militaire bases in de regio een flinke vuist maken. Het grootste bezwaar is dat de Verenigde Staten de spanningen zelf hebben veroorzaakt door het opzeggen van het nucleaire verdrag met Iran en het afkondigen van nieuwe, nog zwaardere sancties tegen het regime. De EU en Nederland hebben toen klip en klaar duidelijk gemaakt het niet eens te zijn met dit Amerikaanse besluit. Dan is het op zijn minst merkwaardig en niet uit te leggen aan Iran, om wel in te gaan op een Amerikaans verzoek vrachtschepen te helpen beschermen.

Dit weekeinde kwam naar buiten dat volgens de inmiddels opgestapte Britse ambassadeur, Kim Darroch, Trump zich terugtrok uit dit akkoord, enkel omdat deze deal werd gesloten door zijn voorganger Obama. ‘Een daad van diplomatiek vandalisme’, schreef Darroch in de uitgelekte mails. Het bevestigt opnieuw dat Trump irrationele vendetta’s uitvecht met wie dan ook en daarmee enorme schade aanricht in de internationale verhoudingen. Nederland moet daar ver van blijven.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.